Rarity Philipa Glassa zaznejú v slovenskej premiére

Takmer presne pred rokom krstil súbor Cluster ensemble trojalbum minimalistických skladieb Philipa Glassa, ktorý v USA vydalo Glassovo vydavateľstvo Orange Mountain Music a získal výborné ohlasy v britských aj amerických médiách. Fero Király, jeden z kľúčových členov Cluster ensemble, prichádza teraz s novým glassovským projektom. V Karloveskej knižnici uvedie 8. júna skladby Dance Nr. 2 a Nr. 4 pre sólový elektrický organ.

07.06.2017 18:09
debata
Hudobník Fero Király počas svojho koncertu v... Foto: BANSKÁ ST A NICA
Fero Király Hudobník Fero Király počas svojho koncertu v kultúrnom priestore BANSKÁ ST A NICA.

Ide o diela z konca Glassovho minimalistického obdobia, ktoré na Slovensku doteraz nezazneli a aj v zahraničí sa hrávajú raritne. Sú súčasťou väčšieho cyklu piatich tancov, z ktorých ostatné sú určené pre väčší ansámbel a práva na ich uvedenie má dosiaľ vyhradené autor. Po slovenskej premiére v Karlovej Vsi zahrá Király skladby tento rok aj na ďalších miestach po Slovensku: v Trnave, Trenčíne, Nitre, Trebišove, Bátovciach a ešte raz v Bratislave. Niektoré z koncertov budú spojené s live videoprojekciou Jakuba Pišeka z Nano VJs.

Dance Nr. 2 a Nr. 4 vznikli koncom 70. rokov. Patria medzi posledné diela, v ktorých Philip Glass pracuje s repetitívnym zvukom s minimom melódií charakteristickým pre jeho rannú tvorbu. Obe skladby majú približne 20 minút a hrajú sa vo vysokom tempe. Zvuk elektrického organu s basovými pedálmi im dodáva nadčasovosť. Skladby z dnešného pohľadu predbehli dobu. Je v nich cítiť estetiku, s ktorou dnes pracuje klubová elektronická hudba. Na rozdiel od nej sú však hrané naživo na jedinom klávesovom nástroji a od interpreta vyžadujú obrovské sústredenie a precíznosť.

Fero Király sa ranej tvorbe Philipa Glassa venuje štyri roky. V minulosti sólovo alebo ako súčasť Cluster ensemble zahral väčšinu dostupných diel z tohto skladateľovho priekopníckeho obdobia. Mnohé z nich hral na Slovensku ako prvý. Niektoré zo skladieb, napríklad Music with Changing Parts, posledné desaťročia nehrával ani samotný Glass.

Viacero Glassových skladieb uviedol Király v minulosti sólovo vo významných priestoroch po Slovensku. Music in Contrary Motion, Two Pages a Mad Rush hral na píšťalovom organe v Dóme sv. Alžbety v Košiciach, ale aj v Dóme Sv. Martina a Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, kde ich uviedol v sprievode videoprojekcie Jana Šicka.

Na aktuálnom turné si vyberá priestory, na ktorých minimalistická hudba zaznieva zriedka. Publikum tak bude mať možnosť zažiť hudbu jedného z najväčších súčasných skladateľov v prostredí, ktoré nie je pre podobnú produkciu obvyklé, no o to viac podčiarkne modernosť jeho 40 rokov starej tvorby.

Dátumy koncertov pre rok 2017:

8. jún: Karloveská knižnica, Bratislava
16. august: Koniareň, Trebišov
25. august: Divadlo Pôtoň, Bátovce
22. september: Synagóga Nitra
25. november: Klub Lúč, Trenčín
2. december: Malý Berlín, Trnava
16. december: Galéria Nedbalka , Bratislava

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #premiéra #turné #Philip Glass #Fero Király