S Beach Boys sa leto v Bratislave začne v predstihu

Atmosféra bezstarostného leta, dni plné surfovania a mládež, ktorá má jedinú povinnosť – oslavovať slobodu.

09.06.2017 14:00
beach boys Foto:
Skupina Beach Boys sa do Bratislavy vráti takmer po 50 rokoch.
debata

Skladby kapely Beach Boys sú aj dnes permanentným závanom horúcich slnečných dní, pri ktorých sa aj breh Dunaja môže razom zmeniť na nekonečnú kalifornskú pláž. Jeden z takýchto svetlých momentov prekvapujúco nastal aj krátko po invázii sovietskych vojsk, konkrétne v roku 1969, keď si ikony americkej populárnej hudby urobili koncertnú zastávku v PKO na Bratislavskej lýre. Takmer 50 rokov od ich slávneho a na tú dobu raritného vystúpenia sa opäť vracajú na Slovensko. Tentoraz na opačnú stranu Dunaja, do bratislavskej Incheby, kde 13. júna odohrajú koncert v rámci turné 50 Years of Good Vibrations.

Svet je na pozitívne vibrácie naladený už od roku 1966, keď ikonická skladba Good Vibrations vyšla ako singel. Odvtedy sa pravidelne umiestňuje na prvých priečkach v rebríčkoch najlepších nahrávok. Podobne je na tom aj superlatívmi ovenčený album, ktorý úspešnej piesni predchádzal. Ich siedma štúdiovka Pet Sounds (1966) je považovaná za jednu z najinovatív­nejších a najvplyvnejších rockových nahrávok. Už v čase jej vydania boli Beach Boys obľúbeným americkým "boybandom“, ktorému mohli v popularite konkurovať azda len Beatles. Počas vrcholiacej beatlemánie to bol však práve album Pet Sounds, vďaka ktorému sa im podarilo liverpoolskych Chrobákov v hitparádach dokonca preskočiť.

Bruce Johnston, ktorý sa ku kapele pridal v roku 1965 po tom, čo Brian Wilson nebol schopný koncertovať, sa s Chrobákmi stretol tesne po vydaní albumu. "John (Lennon) a Paul (McCartney) ma donútili, aby som im to pustil dvakrát. Ten album si zamilovali,“ spomínal si neskôr Johnston. Album Pet Sounds mal na Beatles zásadný vplyv, čo neskôr potvrdil aj producent a piaty člen kapely George Martin: "Album Sgt. Pepper by bez Pet Sounds nikdy nevznikol. Svojím spôsobom sa mu chcel vyrovnať.“

Cez skladby ako Wouldn't It Be Nice či God Only Knows bude album znieť aj na utorkovom koncerte. Počas dvojhodinového vystúpenia nebudú chýbať ani ďalšie hity ako Surfin' USA, God Only Knows, I Get Around, Kokomo a mnoho ďalších. Aj keď v posledných rokoch prišlo k pokusu o znovuzjednotenie zostávajúcich členov kapely, Beach Boys do Bratislavy nakoniec pricestujú bez Briana Wilsona. Fanúšikov však potešia práve Bruce Johnston a zakladajúci člen kapely Mike Love.

Napriek tomu, že Love v marci oslávil 76. narodeniny, stále sa cíti vitálne a koncerty si užíva. Nedávno to potvrdil aj v rozhovore pre britský Independent: "Milujeme živé šou a ľudia zase milujú to, že si môžu vypočuť Beach Boys. Môžu očakávať, že si naše skladby vypočujú vo verziách, v akých ich počuť chcú. Snažíme sa napodobniť zvuk z nahrávok tak verne, ako je to len ľudsky možné. Zahráme tam všetko, čo si len viete predstaviť.“ Lovea a Johnstona budú na koncerte sprevádzať aj Jeffrey Foskett, spevák a skladateľ, ktorý v minulosti spolupracoval aj s The Police, Brian Eichenburger, Tim Bonhomme, John Cowsill a Scott Totten.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Beach Boys