Nadaný Chrobák, Paul McCartney

Majster melódie, pod ktorého rukami razom vznikali nesmrteľné hity. Sir Paul McCartney je považovaný za jedného z najúspešnejších hudobných skladateľov všetkých čias. Bývalý člen slávnej kapely The Beatles oslavuje 18. júna 75. narodeniny.

10.06.2017 09:00
Paul McCartney Foto: ,
Sir Paul McCartney - spevák a skladateľ na archívnom zábere.
debata

Nedávno slávil 50. výročie prelomový album The Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band a len krátko na to oslavuje aj jeden z posledných dvoch Chrobákov – Paul McCartney. Práve obal tohto albumu svojho času živil aj konšpirácie o jeho údajnom úmrtí. McCartney sa podľa nich stal už v roku 1966 obeťou autonehody a odvtedy ho mal zastupovať dvojník. Napriek snahe hľadať akékoľvek náznaky, ktoré by túto bizarnú teóriu potvrdili, Paul McCartney aj dnes dokazuje, že o žiadnom konci sa v jeho prípade hovoriť nedá. Ani po fyzickej, ani po tvorivej stránke. Nie vždy to však bolo také samozrejmé. Kríza prišla v roku 1970, keď sa rozhodol pre sólovú kariéru a opustil tak kapelu, s ktorou prepisoval históriu populárnej hudby.

Skupina The Beatles zľava Ringo Starr, George... Foto: SITA/AP, Anonymous
Skupina The Beatles zľava Ringo Starr, George Harrison, John Lennon a Paul McCartney. Skupina The Beatles zľava Ringo Starr, George Harrison, John Lennon a Paul McCartney.

Vyhlásenie o odchode z Beatles mohlo svojho času pôsobiť chladnokrvne, ako však sám neskôr priznal, prežíval po ňom ťažké obdobie. Celé dni trávil v posteli, prestal sa holiť a začal popíjať. „Po prvýkrát vo svojom živote som sa cítil, akoby ma vyhodili na smetisko. Nezamestnaný robotník by mohol povedať: Hej, veď máš stále peniaze. Nie je to také zlé ako v našom prípade. Ale pre mňa to nemalo s peniazmi nič spoločné. Bol to iba pocit, ohromné sklamanie z toho, že už zo mňa nebude mať nikto viac osoh,“ rozpamätal sa pre magazín Playboy. V ťažkom období mu veľmi pomohla jeho žena Linda. V 70. rokoch s ňou tiež pôsobil v novej kapele Wings. V roku 1998 však zomrela po tom, čo jej diagnostikovali rakovinu prsníka.

Paulovi McCartneymu to vždy hudobne pálilo, o čom svedčia aj hity ako Let It Be, Hey Jude, Yesterday a množstvo ďalších, pod ktoré sa autorsky podpísal. Svoj talent a zápal vedel hravo preniesť aj do sólovej tvorby, stále viac však hľadal aj nové spôsoby, ako sa hudobne vyjadriť. Experimentoval s elektronikou, ale aj vážnou hudbou. Skomponoval aj Liverpoolske oratórium, ktoré na Pohode odznelo v roku 2012. Jeho posledný štúdiový album New mu vyšiel v roku 2013, nedávno však priznal, že pracuje na ďalšej novinke.

Počas bohatej kariéry stihol McCartney spolupracovať aj s umelcami ako Tony Bennett, Kanye West či Dave Grohl. Tvorivý tandem s Johnom Lennonom sa však podľa jeho slov nedá ničím nahradiť. „S Johnom sme spolu vyrastali v rovnakom prostredí, s rovnakými vplyvmi: on vedel, čo počúvam ja, ja zase to, čo počúva on. Začínate si spolu písať prvé nevinné pesničky. Potom napíšete niečo, čo sa nahrá. Ako plynú roky, máte čoraz štýlovejšie oblečenie a potom k nemu začnete písať aj cool skladby. Po celý čas sme stáli na rovnakom eskalátore, na rovnakom schodíku. To sa nikdy nedá nahradiť – všetok ten čas, priateľstvo a puto, ktoré medzi nami vzniklo.“

3-krát Paul McCartney

  • V roku 1997 bol pasovaný za rytiera titulom sir.
  • V Guinnessovej knihe rekordov je zapísaný ako najúspešnejší hudobník a skladateľ populárnej hudby.
  • Venuje sa aj písaniu kníh, maľbe či príležitostnému herectvu. Takisto je to zarytý aktivista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paul McCartney