Swan Bride sa na dobrých hrať nemusia. Už nimi sú

Klávesové privítanie v štýle Fabulous Diamonds, nadväzujúci hlas frontmana The Cure Roberta Smitha, atmosférický zvuk Joy Division či rozlúčka ako od Portishead. „Toto som už niekde počul/a,“ je veta, ktorej sa pri novom albume Timelines slovenskej kapely Swan Bride zrejme nikto nevyhne.

12.06.2017 16:00
Swan Bride Foto:
Swan Bride sa nedávno ohlásili novým albumom Timelines.
debata

Kto je však s tvorbou žilinsko-bratislavskej formácie oboznámený, už dopredu vie, že sa žiadnej účelovej zlátaniny báť nemusí. Práve v momente, keď niektoré domáce kapely v snahe napodobniť britskú gitarovú scénu zlyhávajú na neprirodzených vokáloch a tuctových aranžmánoch, prichádzajú Swan Bride, aby ukázali, že okrem inšpirácie je to vždy autorský vklad, ktorý celý album posúva dopredu.

Pätica hudobníkov spôsobila svojím post-punkovým zvukom na scéne rozruch už v roku 2007, keď im vyšlo debutové EP Monsters in your Drawers. Dlhohrajúci album s názvom 2 prišiel v roku 2010, nasledovali eponymný Swan Bride (2012) a nahrávka Swan Songs (2015). Čo by sa okrem zjavných hudobných vplyvov dalo povedať o ich novinke Timelines (časové osi), ktorú zatiaľ v digitálnej podobe zverejnili 25. mája? Odpoveď sa možno skrýva priamo v názve albumu. Ako plynul čas, aj neskrotný zvuk pomaly naberal prvky ležérnej elegancie a na pomyselnej časovej osi hudobníkov sa namiesto fotiek z divokých koncertov a párty čoraz viac začali objavovať fotky z rodinného života.

Dospieť, naplno sa venovať kariéram (nie muzikantským) a pritom starostlivo sledovať, ako sa ďalšie pokolenie pasuje s prvými rokmi svojho života? Vo svete rokenrolu by možno šlo o tvorivú samovraždu, novinke Swan Bride však táto životná etapa práve naopak dodala sympatický nadhľad či dokonca „detskú“ hravosť. Na druhej strane však neoslabuje melanchóliu či štipľavú údernosť niektorých skladieb, čo dokazujú hneď z úvodu piesňou Fear of the Touch – jednou zo skladieb, ku ktorej akoby si naozaj odskočil Robert Smith. Ďalšou je tiež I’m still around či eponymná skladba albumu Timelines, v ktorej sa dá ako ozvenu zachytiť aj motív skladby Atmosphere od Joy Division.

Hravosťou zase dýcha Kill for Love, ktorá pripomína soundtrack k filmu noir v kombinácii s groteskou. Album sa pozitívnym náladám nevyhýba, o čom svedčí aj vyslovene veselá pieseň Dream Tambourine. Miernu nostalgiu zase nevedomky podsúvajú inštrumentálne aranžmány. Jemne „šmrncnuté“ elektronikou (a skladbou The Rip od Portishead) uzatvárajú v rámci poslednej dvojskladby Morning Drive aj celý album. Ide o vítaný moment, keď sa všetky dojmy nahromadené zo sledovania cudzej „časovej osi“ postupne spracovávajú a premiešavajú s vlastnými zážitkami. Napokon, ani fanúšikovia nie sú uväznení v časopriestorovom vákuu a ich životy sa vyvíjajú paralelne so životom kapely.

Album Timelines sa svojej fyzickej podoby (CD a vinyl) dočká zrejme na jeseň. Pravdepodobne však pôjde o limitovanú edíciu. Straty fyzického kontaktu sa však fanúšikovia obávať nemusia. Swan Bride na jeseň plánujú aj slovenské turné. Ešte predtým zahrajú 24. júna na Urban Art Festivale v Bratislave.

Swan Bride Timelines

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

Swan Bride: Timelines
Real Something, 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #album #Swan Bride #The Cure #Real Something #Timelines