Kurt Elling: Peter Lipa je slovenský Joe Cocker

Že sú časy veľkých džezových spevákov už dávno preč? Práve naopak. Divákov jarnej edície One Day Jazz Festivalu o tom plánuje presvedčiť súčasná tvár džezu a držiteľ Grammy Kurt Elling.

14.06.2017 07:00
Kurt Elling Foto: ,
Do Bratislavy počas One Day Jazz Festivalu príde aj držiteľ Grammy Kurt Elling.
debata

Že sú časy veľkých džezových spevákov už dávno preč? Práve naopak. Divákov jarnej edície One Day Jazz Festivalu o tom plánuje presvedčiť súčasná tvár džezu a držiteľ Grammy Kurt Elling. Závan elegancie a šarmu starej školy budú môcť návštevníci festivalu pocítiť 14. júna na nádvorí Bratislavského hradu. Kurt Elling sa počas špeciálneho otváracieho koncertu predstaví na pódiu spoločne s Ivou Bittovou a Petrom Lipom.

Cesta Kurta Ellinga k hudbe viedla naozaj rôznymi uličkami. V mladom veku sa s ňou zoznámil aj vďaka otcovi – kapelníkovi v luteránskom kostole, no ešte predtým si urobil krátku zastávku pri štúdiu filozofie na chicagskej univerzite. Práve tam prišiel zlom a rozhodnutie venovať sa výlučne hudbe. Do značnej miery k tomu prispelo aj pravidelné nočné posedávanie s džezovými hudobníkmi. Ako pred pár rokmi priznal pre britský Guardian, „je ťažké čítať Heideggera, no obzvlášť náročné je čítať ho v polospánku“.

Počas One Day Jazz Festivalu zaznie v podaní Ellinga, Ivy Bittovej a Petra Lipu špeciálna verzia skladby Boba Marleyho Redemption song. „Je to krásna pieseň o slobode. Skvelý zážitok umocní to, že ju aranžuje Ľubica Čekovská a zaznie v sprievode Slovenskej filharmónie pod dirigentskou taktovkou Oskara Rózsu. Táto skladba je dokonalým symbolom myšlienky festivalu, ktorý organizujeme v mene humanizmu a tolerancie,“ tvrdí organizátor festivalu Martin Valihora.

Koncertu sa už nevie dočkať ani Peter Lipa. „Je to pre mňa iný zážitok, nebudem len v úlohe diváka alebo organizátora. Kurt Elling je absolútna jednotka, najlepší svetový džezový vokál. Je to pre mňa veľká česť a záväzok spievať s ním,“ priblížil slovenský džezmen, ktorý dúfa, že si na pódiu užije aj trochu improvizácie. Ani pre Ellinga však Lipa nie je niekto celkom neznámy: „Na Petra Lipu si veľmi dobre pamätám. On je niečo ako slovenská odpoveď na Joea Cockera, nie? Obávam sa, že o Ive Bittovej veľa neviem, ale rád sa s ňou spoznám.“

Festivalový program doplnia aj ďalšie zvučné mená ako Eric Harland či Kurt Rosenwinkel. Nebude chýbať ani arménsko-taliansko-slovenské trio Vardan Ovsepian, Daniel Camarda, Martin Valihora či slovenský muzikant Matúš Jakabčic so svojím CZ-SK Big bandom. Festival sa po bratislavskej časti presúva aj do Žiliny (16. júna), Banskej Štiavnice (17. júna) a Košíc (18. júna).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Iva Bittová #Peter Lipa #Kurt Elling #One Day Jazz Festival #Martin Valihora