Plážoví chlapci síce zostarli, no stále vedia surfovať

Veľké návraty hudobných legiend môžu byť dvojsečná zbraň. Srdce verných fanúšikov pri nich nesporne pookreje, na druhej strane sa vždy trochu obávajú prípadného sklamania. Najmä keď svojich obľúbencov možno naposledy naživo videli na vrchole slávy takmer pred 50 rokmi. Americká kapela Beach Boys na čele s Mikeom Loveom a Bruceom Johnstonom sa v utorok do Bratislavy vrátila presne po 48 rokoch a odmenou za jej koncert rozhodne nebol len zdvorilostný potlesk.

14.06.2017 17:50
Beach Boys Foto: ,
Bruce Johnston (vľavo) a Mike Love počas utorkového koncertu skupiny Beach Boys v Bratislave.
debata

Možno to boli práve obavy o kvalitu koncertu či absencia kľúčového člena kalifornskej zostavy Briana Wilsona, ktoré sa podpísali pod slabší divácky záujem. Celý tribúnový sektor Incheba Expo Arény nakoniec zostal prázdny a skrytý za bielym závesom. Úvod koncertu preto sprevádzali rozpačité dojmy, ktoré spôsobil aj mierny chaos s usádzaním hostí. Archívne zábery z čias najväčšej slávy Beach Boys však opäť rýchlo pripomenuli, že na pódium o chvíľu privanie kus hudobnej histórie.

Príchodom omladenej zostavy sa razom rozplynuli akékoľvek pochybnosti. Už úvodná svižná pieseň Surfin' Safari dokázala obrátiť náladu v sále o 180 stupňov. Všetky oči v ten moment sledovali pódium, kde sa po scéne plnej palmových rekvizít v letnej košeli premával Mike Love a jemnými gestami zdravil fanúšikov. Uvoľnené správanie, tanečné choreografie v štýle „čo mi môj vek dovolí“, úsmevy do publika – to všetko len dokazovalo, že Love sa na žiadnu nezosaditeľnú ikonu nehrá a dokonca si vie zo seba aj vystreliť. Diváci si v tej chvíli uvedomili, že okrem žiadanej dávky nostalgie ich čaká najmä večer plný zábavy.

Beach Boys ľuďom nedali vydýchnuť a v rýchlom slede hrali jeden hit za druhým. Predsa len, na pláne mali viac ako 40 piesní – tie tvoril ich vlastný repertoár, ale aj cover verzie iných známych skladieb. Ich údernosť podčiarkol skvelý zvuk. Vďaka nemu vynikli aj typické harmonické vokály, s ktorými im pomáhali silnejšie hlasy mladších hudobníkov.

Pre Mikea Lovea nie je intenzívna komunikácia s... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Mike Love Pre Mikea Lovea nie je intenzívna komunikácia s publikom nič cudzie.

„Je fajn byť späť,“ poznamenal počas koncertu za klávesmi Bruce Johnston, odkazujúc na bratislavský koncert Beach Boys počas festivalu Bratislavská lýra. Vzhľadom na vekový priemer divákov s vysokou pravdepodobnosťou nebol s Loveom v sále jediný, kto sa ho vtedy zúčastnil. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo organizátori ľudí radšej usadili na stoličky. Nad akýmkoľvek logickým krokom však vie pri koncertoch hravo zvíťaziť emócia. Tá v značnej miere zafungovala aj pri skladbe I Get Around, ktorú asi trištvrte publika strávilo tancujúc postojačky.

Mike Love počas koncertu nešetril divákov ani rôznymi historkami. Pri skladbe Ballad of Ole' Betsy si s láskou zaspomínal na svoje prvé auto, pieseň God Only Knows bola zase poctou pôvodnému členovi Beach Boys Carlovi Wilsonovi, ktorý zomrel na rakovinu pľúc v roku 1998. Ako Love pripomenul, len nejaký čas na to, v roku 2001, zomrel na rovnakú chorobu ďalší z jeho blízkych priateľov, George Harrison z The Beatles: „Často myslievam na obdobie, ktoré sme spolu strávili v Indii vo februári a marci v roku 1968. S Georgeom Harrisonom sme vtedy mali narodeniny. Spomínam si na množstvo hudby, meditácií a, samozrejme, narodeninových osláv.“

Zvýšená koncentrácia známych melódií z hitov ako Kokomo či Good Vibrations divákov na záver nielenže zdvihla zo stoličiek, dodala im tiež odvahu prísť si zatancovať rovno pod pódium. Niektoré dámy si dokonca na chvíľku mohli zatancovať priamo medzi hudobníkmi na scéne. „Ďakujeme vám za to, že ste také skvelé publikum,“ neskrýval nadšenie Love. Aj keby nepochybne uvítal početnejší zástup fanúšikov, bola to práve intímnejšia atmosféra, vďaka ktorej sa koncert ku koncu premenil na neviazanú zábavu. Otázka, či vystúpenie Beach Boys bude stáť aj po mnohých rokoch za to, bola definitívne zodpovedaná. Ohlas, aký v Bratislave dostali od publika, by im mohli závidieť mnohé, aj o takmer 50 rokov mladšie kapely.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Incheba Expo Aréna #Beach Boys #Mike Love #Bruce Johnston