Pre opakované hlásenia o sexuálnom násilí rušia najväčší švédsky festival

Organizátori hudobného festivalu Bravalla sa rozhodli podujatie v nasledujúcom roku zrušiť.

04.07.2017 07:00
Bravalla Foto: ,
Záber na kepm na festivale Bravalla, ktorý sa konal počas víkendu.
debata (4)

Polícia v neďalekom meste Norrköping dostala tento rok 11 oznámení o sexuálnom násilí. V piatok večer, počas vystúpenia švédskej skupiny H?kan Hellström, podľa vyšetrovateľov došlo aj k znásilneniu. Organizátori následne oznámili, že budúcoročný festival rušia. Vlani pritom polícia počas festivalu a po ňom dostala hlásenia o sexuálnom obťažovaní od 17 žien. Päť žien na podujatí znásilnili.

Anglická folk-rocková kapela Mumford & Sons, ktorá bola v roku 2016 headlinerom, po svojom vystúpení vyhlásila, že na festivale nebudú znovu hrať, „kým polícia a organizátori nezaručia, že bojujú proti odporne vysokej miere nahláseného sexuálneho násilia“.

Nemecká spoločnosť FKP Scorpio organizujúca festival uviedla, že je hanba, že sa muži nevedia primerane správať a nemyslí si, že je bezpečné organizovať ďalší ročník. „Slová nedokážu opísať, ako veľmi sme z toho nešťastní, je nám to veľmi ľúto a plne to odsudzujeme,“ píše sa v tlačovej správe na webstránke festivalu. Udalosti odsúdil aj švédsky premiér a oznámil pritvrdenie zákonov o sexuálnom násilí.

Headlinermi festivalu, ktorý sa konal počas uplynulého víkendu, boli kapely System of a Down, Linkin Park, Alesso a The Killers.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Bravalla