alt-J vykopli poprock ako „nebezpeční teenageri“

Britskí indie rockeri alt-J, headliner minulotýždňového festivalu Pohoda, sú momentálne na turné s tohtoročnou novinkou, tretím albumom Relaxer a v rámci neho sa prvý raz zastavili aj na Slovensku. „Vždy sa radi konfrontujeme s novými fanúšikmi, radi prichádzame na nové miesta,“ prezradili novinárom. Na trenčianskom letisku mali v sobotu pekné počasie a na prostredí ocenili, že rovinu obklopuje horizont hôr.

14.07.2017 09:00
alt-J Pohoda 2017 Foto:
Kto nevidel na Pohode alt-J, prišiel o jeden z najlepších koncertov.
debata

Je trošku škoda, že dramaturgia koncertu, ktorý otvorili úvodnou skladbou nového albumu 3WW, bola zameraná na staršie skladby – tí, ktorí ich videli na Szigete pred dvomi rokmi, mali možno mierne déjà vu – no určite si ich vystúpenie väčšina pripísala na osobný zoznam najlepších koncertných zážitkov.

Skromní mladíci sa s novinármi stretli ešte pred vystúpením. Koncertný setlist vyberajú veľmi precízne, plánujú ho na niekoľko mesiacov, preto ho z koncertu na koncert nemenia. Energické novinky In Cold Blood a punkom ošľahaná Hit Me Like That Snare so sexi dekadentnými veršami boli jedným z hajlajtov ich sobotnej šou. Zakričať si „We are dangerous teenagers, Fuck you, I'll do what I want to do“ (Sme nebezpeční tínedžeri, kašlem na vás, robím si, čo chcem), bolo na silnom koncerte oslobodzujúcejšie ako smrť.

Skupina alt-J počas koncertu na Pohode. Foto: Tomáš Tkáčik
alt-J Skupina alt-J počas koncertu na Pohode.

Mladá trojica z ostrovov sa už dávno elegantne prekľučkovala na vrchol alternatívneho hipsterského mainstreamu. Na festivalové megahviezdy sa vyšvihli takmer zo dňa na deň, už za debutový album An Awesome Wave zinkasovali v roku 2012 okrem iného aj prestížnu Mercury Prize. Neexistuje, že by ich Matildu či Something Good dnešný fanúšik alternatívneho rock popu nepoznal. Kapelu zastrešuje nenapodobniteľný hlas speváka a gitaristu Joea Newmana, rafinovane podmanivá výstavba piesní – na albume často zapadajú do melodického i tematického celku – hra s dynamikou, štruktúrou a vrstvením nástrojov. Trojica umelcov sú zruční inštrumentalisti, čo potvrdili aj naživo.

Na novom albume sú koncepčne uvoľnenejší, melanchóliu topia dokonca v punkovejších a rockovejších vodách. Ich kvality sú spísané a podčiarknuté svetovými recenzentmi a tisíckami fanúšikov po celom svete, s Relaxer sa však nebáli posunúť o čosi ďalej a experimentovať. Aj tu však riešia smrť či straty a nálezy lásky, komentujú ich s ironickým nadhľadom a skazený svet zahaľujú do optimistických, spevavých melódií. Vytrhnutím z čiernych dní je tak pozvánka na poriadnu párty.

Album Relaxer má len osem skladieb, trojica sem zaradila The House of the Rising Sun, cover verziu tradičnej folkovej piesne Rising Sun Blues, na ktorej podľa speváka a gitaristu Joea Newmana vyrastali. „Keď píšete piesne, nerozmýšľate nad tým, že na tomto albume bude prerábka The House of the Rising Sun, jednoducho som sedel s gitarou a jej nálada ma ovplyvnila.“

Práve včera zverejnila kapela nový klip – krátky tanečný film k skladbe Deadcrush. Videá sú dôležitou súčasťou identity alt-J. Vždy majú precízny príbeh, často kontrastujúci s emóciou, akú navodí samotné počúvanie. „Naše videá sú násilné, pretože nám príde ako dobrá prevencia pred násilím ukázať ho z inej perspektívy, ako je to inde, napríklad na internete,“ hovorí klávesák a druhý spevák Gus Unger-Hamilton.

Klip k eklektickej In Cold Blood z nového albumu sleduje obyčajný deň malého hlodavca, moment krvavého prekvapenia pre diváka nastane, keď sa malá myška dostane na čistinku za lesom, kde sú roztrúsené ešte nevychladnuté telá… Rozprávača rámcujúceho príbeh si tu strihol samotný Iggy Popp. Aj ich najznámejší klip k skladbe Breezeblocks odhaľuje temnotu lásky, muž a žena v ňom bojujú o slobodu na život a na smrť. Láska je podľa alt-J skrátka výbušná šelma a keď zaútočí, je zaručené, že potečie krv…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Alt-J #indie rock #Pohoda 2017 #Relaxer