Slowdive: Hudobné rebríčky nás nikdy veľmi netrápili

Ak tento rok zlé jazyky tvrdili, že trenčianskemu festivalu Pohoda chýbali silní headlineri, mali pravdu. Namiesto nich totiž prišli rovno legendy. Program zdobili nielen bývalý člen americkej kapely Sonic Youth Thurston Moore či Škóti z The Jesus and Mary Chain. O podmanivý ponor do shoegazeových vôd sa hneď vo štvrtok postarala britská formácia Slowdive, ktorá sa v roku 2014 úspešne vrátila na scénu takmer po 20 rokoch.

17.07.2017 09:00
Slowdive Pohoda 2017 Foto:
Skupina Slowdive počas koncertu na festivale Pohoda 2017.
debata

Pohoda. Štvrtok večer. Slnko práve zapadlo a horizont tak stále lemujú jemné odtiene oranžovo-ružovej. Tento pohľad však patrí len kapele Slowdive, ostatní s utajeným dychom sledujú scénu, kde ich nostalgia čoskoro nadobudne reálne a súčasné kontúry. Budú naživo stále znieť tak dobre ako kedysi? Jemne hlodajúca otázka sa rozplýva s prvým prívalom gitarových vĺn. Slowdive zaobaľujú realitu do snivých tónov, masa ľudí sa razom atomizuje a ponára sa do vlastných myšlienok. Hodinka s ich hudbou je snom každého introverta a funguje očisťujúcejšie ako návšteva u psychoterapeuta. Fanúšikovia odchádzajú spokojní.

Toto krátke retrospektívne ohliadnutie za ich koncertom nezaváňa sklamaním, práve naopak. Slowdive počas dlhej prestávke na sile nestratili. Na scénu sa vrátili pokojnejší, vyrovnanejší a pripravení naplno si užívať zaslúženú slávu. Všetky tieto pocity sa odzrkadlili aj na ich štvrtom eponymnom štúdiovom albume, ktorý vydali 5. mája. Dôkazom sú aj nadšené reakcie médií. Ako napísal hudobný server Consequence of Sound, „album Slowdive prináša takmer všetko, čo si pri ich návrate želali fanúšikovia: dôvernosť, inováciu a nekonečné atmosféry, v ktorých sa dá stratiť“. Podľa Pitchoforku znie dokonca kapela lepšie ako kedykoľvek predtým.

Ide o ich prvý album po 22 rokoch, podľa speváka, skladateľa a gitaristu skupiny Neila Halsteada si však veľkú hlavu z očakávaní fanúšikov nerobili. „Chceli sme len urobiť dobrý album. Príliš sme nepremýšľali nad tým, ako bude prijatý,“ povedal počas Pohody pre Pravdu.

Shoegazeová hudba v súčasnosti zažíva renesanciu. Na scénu sa vrátili aj kapely ako Ride, Chapterhouse či Lush. Podľa Halsteada však návraty nie sú vždy jednoduché: „Keď sa kapela dáva znova dokopy, môže to byť zradné. Najmä čo sa týka fanúšikov. Aj my sme si boli vedomí toho, že niekoho môžeme sklamať. Je to však súčasť našej práce.“ Súhlasí s ním aj bubeník Simon Scott: „Veci, ktoré vás zbytočne vytáčajú, musíte ignorovať, väčšinou aj tak ide o viac-menej abstraktné problémy. My sme do štúdia išli s tým, že to spravíme po svojom. Na Slowdive je úžasné, že sa nestaráme o hudobné rebríčky alebo to, či nás hrajú rádiá. To možno trápi iné skupiny, my sme voči tomu obrnení. Touto cestou sme nikdy nešli.“

Priazeň, ktorú si dnes kapela vo veľkom užíva, jej bola počas „prvej kariéry“ mierne odopretá. Svoju zásluhu na tom má aj britpopová scéna, ktorá v 90. rokoch nemilosrdne valcovala svoju konkurenciu. Aj keď je dnes všetko inak, postoj kapely sa nezmenil. „Celý ten hudobný biznis si veľmi nevšímame. Napriek tomu však stále robíme rozhovory, ľudia sa o nás zaujímajú. Svojím spôsobom je to presne také ako začiatkom 90. rokov. Nehľadáme cesty, ako byť úspešní, nemáme ambíciu robiť hity, ktoré by valcovali rádiá,“ tvrdí Scott.

Na tom istom pódiu sa pred Slowdive predstavila aj slovenská kapela The Ills, takisto silne ovplyvnená shoegazeom. Pri otázke, či o nich už počuli, Halstead aj Scott súhlasne kývajú hlavou. „Stále sme veľkými hudobnými fanúšikmi. Kdekoľvek na festivaloch hráme, snažíme sledovať nové kapely. Festivaly si naozaj užívame a sme vďační za to, že nás na ne organizátori pozývajú,“ dodal Scott.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Ills #Pohoda 2017 #Slowdive #Neil Halstead #shoegaze