Hex budú cez leto baviť fanúšikov aj Ľahkým songom

Slovenská kapela Hex trávi letné dni prevažne koncertovaním.

20.07.2017 12:00
Hex Foto:
Posledný júlový koncert čaká kapelu v sobotu na festivale Žákovic Open v Trenčianskych Bohuslaviciach.
debata

„Každú chvíľu teraz hráme nejaký koncert, celé leto takto cestujeme, od východu cez stred až po západ Slovenska. My ale radi koncertujeme a radi ľudí na koncertoch zabávame. Práve preto možno na mnohých fanúšikov pôsobíme tak veselo a mladistvo, aj keď roky pribúdajú, to človek neoklame… Je fakt, že niekto chce riešiť a zachraňovať svet a niekto preferuje skôr témy ako my, že chce radšej cez muziku rozdávať pozitívnu energiu. Veríme, že dokážeme zabaviť celkom veľkú vzorku ľudí na Slovensku a že naši fanúšikovia cítia, že to, čo robíme, robíme so srdiečkom,“ poznamenal basgitarista Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

Hex práve preto teraz zaradil do svojho koncertného repertoára aj pozitívnu letnú skladbu Ľahký song, ktorá uzrela svetlo sveta koncom mája. „Je to pesnička o tom, že netreba všetko brať tak vážne. Nie je zlé sa občas aj uvoľniť a nechať veci plynúť,“ povedal gitarista a spevák Hexu Peter Dudák alias Ďuďo.

V jednej pasáži v pesničke hosťuje Robo Grigorov, ktorý ale momentálne robí Yxovi podľa jeho slov vrásky na čele. „Musím totiž teraz zaňho na koncertoch tú pasáž spievať a ja nie som taký reggae majster, je veľmi náročné ho napodobniť. On je úplný makač a profík v tomto type spevu. Moje napodobnenie teda určite nedosahuje jeho úrovne, ale robím, čo môžem a snažím sa, aby to nejako vyznelo… Mávam pri tom do rytmu rukami a podobne,“ zasmial sa Yxo.

Posledný júlový koncert čaká kapelu v sobotu na festivale Žákovic Open v Trenčianskych Bohuslaviciach. S vystúpeniami však budú pokračovať priebežne až do polovice októbra. Na prelome septembra a októbra by potom chceli vydať nový album. „Teraz ho dokončujeme, čaká nás ešte mixáž niekoľkých pesničiek,“ uviedol Dohňanský. „Na tejto platni budú aj trošku melancholickejšie a vážnejšie veci, ale aj rockové a tanečné skladby, dokonca sa tam ozve aj nejaká elektronika. Pôjde o takú všehochuť. Uvidíme, čo na to ľudia povedia,“ doplnil Ďuďo.

Nahrávanie albumu je pre chlapcov z Hexu podľa ich slov takmer ako letná dovolenka. „Nahrávame totiž vo veľmi príjemnom prostredí, v takej malej dedinke pri Prahe v obrovskom baráku, v ktorom sú dve štúdiá a priamo tam sme aj ubytovaní. Všade okolo sú krásne lesy a kým začneme cez deň nahrávať, tak si chalani idú trebárs zabehať alebo na bicykel… Už sme si aj dvakrát opekali. Trávime tam dni síce prevažne pracovne, ale v takom ako keby dovolenkovom móde,“ priblížil Yxo. „Je to fajn, pretože už spolu na dovolenky veľmi nechodíme. Deti nám už odrástli, majú školské povinnosti, takže je občas ťažké to zladiť. Letá mávame inak celkovo skôr pracovné, na dovolenky chodíme vo februári alebo v marci, keď ešte nie je koncertná sezóna, aj to zvyčajne s rodinami a nie ako kapela,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #koncert #Hex #Žákovic Open #Robo Grigorov #Ľahký song