Pekná hudba napokon odznie

Aj keď bolo otázne, či sa Festival peknej hudby tento rok vôbec uskutoční, organizátori napokon rozhodli, že sa predsa len konať bude.

26.07.2017 12:00
debata

Oproti jeho pôvodnej celovíkendovej koncepcii sa však uskromnili len s jednodňovou verziou. V poradí osemnásty ročník medzinárodného hudobného festivalu s koncertmi klasickej, džezovej a rockovej hudby už túto sobotu 29. júla opäť rozozvučí historické miesta Banskej Štiavnice.

Na festival príde aj Bratislavské gitarové... Foto: FPH
Bratislavské gitarové kvarteto Na festival príde aj Bratislavské gitarové kvarteto.

Organizátori festivalu Eugen Prochác a Lele Zemanová priznali isté problémy, veria však, že v spolupráci s novým organizačným partnerom Hudobným centrom sa festival v budúcnosti opäť chytí svojho pôvodného niekoľkodňového formátu. Návštevníci by tak znovu mohli zažiť koncerty nielen v interiéroch kaštieľa či starého hradu, ale aj vo vonkajších priestoroch na čerstvom vzduchu. „Ťažkosti s organizáciou tohto ročníka boli aj osobné, viac-menej to už bola akási únava. Osemnásť rokov sme s manželkou mali každé leto preplnené rôznymi akciami, udalosťami a nemali sme si poriadne kedy oddýchnuť. Vtedy človek zvažuje, či je podpora inej strany dostatočná. V súčasnosti je celá vec vo vývoji a verím, že s novým partnerom to všetko zvládneme,“ hovorí umelecký riaditeľ festivalu Eugen Prochác.

Festival si po celé roky zachovával ráz širokej palety hudobných žánrov. Organizátori nechceli zostať len pri jednonástrojových koncertoch klasickej hudby, rocku či džezu a inak to nebude ani teraz. Návštevníci sa v sobotu môžu tešiť na zmes latino rytmov a jemných tónov klasickej hudby. Ako prvé sa predstaví Bratislavské gitarové kvarteto so živým latino repertoárom, ktoré vystúpi v barokovej kaplnke kaštieľa vo Sv. Antone, a hrou na violončele už čoskoro rozozvučí starý zámok v Banskej Štiavnici kvarteto Cellomania. To stálo aj pri zrode festivalu v roku 2000. „Vtedy som zoskupil partiu mojich priateľov violončelistov a ako kvinteto, pôvodne pod názvom Združenie bratislavských violončelistov, sme odohrali svoj prvý koncert. Po osemnástich rokoch sme stále tu a tento koncert je pre nás už symbolický,“ spomína na vznik súboru Prochác.

Festival sa minulý rok rozšíril z Banskej Štiavnice do Novej Bane a Žarnovice, kde má svoju stálu fanúšikovskú základňu. Organizátori už plánujú budúce ročníky festivalu poriadať aj v okolí Banskej Štiavnice.

<AF> Na festival príde aj Bratislavské gitarové kvarteto. <PF> FOTO: ARCHÍV FPH

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Festival peknej hudby