Lana Del Rey sa chce podeliť o svoju túžbu po živote

Prvé stretnutia s hudbou, resp. hudobným albumom sú paradoxne vizuálnej povahy.

26.07.2017 16:00
debata

Je to práve booklet, vďaka ktorému si poslucháč tvorí prvé dojmy, prípadne zisťuje, či mu na ňom hudobník nenechal nejakú zašifrovanú správu – kľúč k autorskému zámeru. Titulná fotografia piateho štúdiového albumu americkej skladateľky a speváčky Lany Del Rey sa na prvý pohľad od svojich predchodkýň nelíši. Ústrednou postavou je opäť samotná speváčka, do obrazu sa opäť vkradla časť automobilu, nechýba ani charakteristický retro dizajn. Niečo je však inak. Namiesto melancholického výrazu sa tentoraz na jej tvári zračí široký úsmev. Lana Del Rey cíti obrovskú túžbu po živote a novinkou Lust for Life sa ju snaží preniesť aj na svojich fanúšikov.

Lana Del Rey objavuje na albume Lust for Life... Foto: INTERSCOPE RECORDS
Lana Del Rey Lana Del Rey objavuje na albume Lust for Life novú chuť do života.

Napriek zázemiu, ktoré pre ňu vytvorili bohatí rodičia, nikdy nespievala o idylickom živote plnom prepychu. Jej texty boli plné zlomených sŕdc, sklamania a smútku, útočisko nachádzala v zidealizovanej minulosti. Na prvý pohľad možno Lanu Del Rey ľahko obviniť z rozmarnej pózy, pravdou však zostáva, že sa stala hovorkyňou (nielen) americkej mládeže, ktorú často obviňujú z prázdnoty a neschopnosti nadviazať úprimný medziľudský kontakt. S novým albumom, ktorý vydala 21. júla, však pre túto generáciu prináša novú nádej. Ako sama priznala, "predchádzajúce štyri albumy vytvorila pre seba, no tento vznikol pre jej fanúšikov“.

"Byť mladý a zamilovaný,“ spieva Del Rey v skladbe Love o tých, ktorým patrí svet. Ide o singel, ktorý vyšiel už 18. februára a mal byť ochutnávkou k očakávanému albumu. Jasná zmena rétoriky dávala tušiť, že speváčka sa obracia k pozitívnejším témam. Ako je však zrejmé aj zo sprievodného videoklipu, fascinácia nostalgiou ju neopúšťa. V rovnomennej skladbe albumu Lust for Live si zase pozýva na spoluprácu dobrého priateľa, kanadského speváka Weeknda, aby si spolu vyznali lásku priamo na ikonickom nápise Hollywood v Los Angeles.

Lana Del Rey je známou patriotkou, ktorá vo svojej tvorbe rada a hrdo nadužíva americké symboly. Rovnako ako dlhý zástup mnohých iných hudobníkov ju však ovplyvnil nový americký prezident Donald Trump. Vejúca americká vlajka bola vždy súčasťou jej koncertov, najmä pri skladbe Born to Die. Dnes sa situácia zmenila. "Cítila by som sa divne, v roku 2013 to bolo iné,“ priznala speváčka pre hudobný server Pitchfork. Súčasťou jej kampane boli dokonca zaklínadlá, ktoré mali nového prezidenta vyhnať z kresla. Poctu svojej rodnej krajine sa rozhodla zložiť skladbou God Bless America – And All The Beautiful Women In It (Boh žehnaj Amerike a všetkým krásnym ženám v nej).

Lust for Life má takmer 72 minút, čo je priestor, na ktorom sa novoobjavený potenciál Lany Del Rey môže naplno prejaviť. Dokonale fungujúce prepojenie s hip hopom (skladby Summer Bummer či Groupie Love) či nečakané spolupráce so synom Johna Lennona a Yoko Ono Seanom dotvára na ďalšom priestore jej jasný a rozpoznateľný hudobný rukopis. Navrstvené vokály a typická atmosféra síce dokážu pohltiť, keď však začína recyklovať staršie motívy, poslucháč časom môže stratiť pozornosť. Slabšie skladby sa tak v tomto prípade jednoducho vezú na tzv. vlajkových lodiach albumu. Prekvapením je posledná skladba Get Free, v ktorej zreteľne počuť motív skladby Creep od skupiny Radiohead.

Keď sa povie Lana Del Rey, debata akosi vždy skĺzne na otázky autentickosti. Terčom kritiky sa však namiesto hudby často stáva samotná speváčka, resp. jej výzor a prezentovanie sa na verejnosti. Ak ide o album Lust for Life, po jeho vypočutí ho len ťažko možno obviniť z nedostatku uveriteľnosti. Je to práve hudba, nie instagramový účet, ktorou sa skutočne otvára svetu.

INTERSCOPE RECORDS

Hodnotenie Pravdy

  • 4 hviezdičky z 5
  • Lana Del Rey: Lust for Life
  • Interscope Records, 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #album #Lana del Rey #Lust for Life