Hudba je lopta čakajúca na ruky, čo ju chytia

"Keď máte hudobný talent, je nemožné hudbu nemilovať," tvrdí Evgeny Kissin. O ruskom klaviristovi, ktorý má dnes britské a izraelské občianstvo, hovorili odborníci ako o zázračnom dieťati.

30.07.2017 12:00
debata

„Odmalička som túžil hrať na klavíri. Nie preto, aby som sa pripravoval na hodiny, ale pre vlastné potešenie,“ pridal v rozhovore pre www.garnegiehall. A pre The Guardian vytiahol spomienku, že keď cvičil veľmi zle, učiteľka klavíra mu odporučila, aby radšej vymenil krídlo za bubny. „Na bicie som hral tak príšerne, že som sa radšej vrátil ku klavíru,“ prezradil v rozhovore pre britský denník. Štyridsaťjedenročný koncertný génius vystúpi na Bratislavských hudobných slávnostiach so Slovenskou filharmóniou. Mimochodom, o jeho účinkovanie sa usilovali organizátori už niekoľko rokov.

Klavírny virtuóz Evgeny Kissin fascinuje podľa... Foto: BHS
Evgeny Kissin Klavírny virtuóz Evgeny Kissin fascinuje podľa odborníkov brilantnou hrou, prenikavým intelektom a obdivuhodným duchovnom.

V priebehu osemnástich festivalových dní sa od 28. septembra do 15. októbra na dvadsiatich dvoch koncertoch predstavia umelci z viac ako dvoch desiatok krajín. Slávnostné otvorenie aj finále už tradične patrí Slovenskej filharmónii. Dirigentom úvodného koncertu bude James Judd, ktorý sa od nastávajúcej sezóny stáva šéfdirigentom nášho najvýznamnejšieho orchestra. Juraj Valčuha, na svetových pódiách čoraz žiadanejší a obsadzovaný dirigent, si zvolil francúzsko-ruský repertoár – Debussyho impresionistickú fantáziu Ibéria a Prokofievovu kantátu Alexander Nevský.

Ovenčený vokálnym Oscarom, presnejšie prestížnym ocenením Operný spevák roka 2017, sa Lawrence Brownlee po piatich rokoch vracia do Bratislavy. Najvyhľadávanejší belcantový tenorista, pre ktorého sú vysoké „céčka“ hračkou, bude sólistom štvrtého koncertu Slovenskej filharmónie. S taktovkou sa tentoraz pred ňu netradične postaví dáma – talianska dirigentka Speranza Scappucci.

„Hudba nie je niečím, čo len znie, ale niečím, čo oslovuje. Skladba nie je vypusteným balónikom, ale loptou hodenou a čakajúcou na ruky, ktoré ju chytia,“ vyznal sa Petr Eben. Inšpirovaný dielom Labyrint sveta a raj srdca skomponoval popredný český skladateľ duchovnej hudby organový cyklus Jan Amos Komenský, ktorý mal premiéru v roku 1991 v Melbourne. Podčiarkol v nej myšlienku, že „umeniu je vlastné podnecovať v ľuďoch lásku a takto sa dotýkať večnosti“. Slovenská premiéra Ebenovho opusu na profesionálnom pódiu zaznie v interpretácii organistu Marka Vrábela s Komenského slovom v podaní skladateľovho syna Marka Ebena.

„Odmalička ma obklopovala hudba. Doma sme ju počúvali každý deň dvadsaťštyri hodín v kuse. Otec ma učil, ako ju vnímať. Pustil platňu, sadol si vedľa mňa, otvoril partitúru a ukazoval mi línie jednotlivých nástrojov orchestra. Takto som začal zbierať svoje vedomosti o hudbe,“ zaspomínal si Zubin Mehta na zasväcovanie z úst otca, inak huslistu a zakladateľa Bombajského symfonického orchestra. Mal pätnásť, keď po prvý raz "zaskočil“ namiesto neho na poste dirigenta tohto amatérskeho súboru. Netrvalo dlho a podmanil si svet umeleckou kvalitou, charizmou a farbami hýriacim energickým štýlom interpretácie. Jeho koncert s Viedenskými filharmonikmi, ktorí si tento rok pripomínajú 175. výročie založenia orchestra, bude nepochybne patriť k festivalovým delikatesám.

V pestrom a bohatom programe 53. ročníka BHS si dokáže vybrať ktorýkoľvek milovník dobrej hudby. Kompletný program možno naštudovať na www.filharmonia.sk. Vstupenky sa predávajú každé popoludnie v pokladnici Reduty. A kto nemá čas na prechádzku po Bratislave, dostane sa k nim aj na www.návstevnik.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS #Evgeny Kissin