Saténové Ruky ukazujú cestu, cieľ si nájdite sami

Kapela Saténové Ruky? Veď to je už taká slovenská stálica, nie? Pri svojráznej bratislavskej formácii je naozaj ľahké pozabudnúť na fakt, že sa na hudobnej scéne objavili len pred pár rokmi.

28.07.2017 16:00
saténové ruky Foto:
Kapela Saténové Ruky vydala svoj druhý album, volá sa Tretí album.
debata (1)

Partii spriatelených štyridsiatnikov sa za naozaj krátky čas podarilo vybudovať početnú a vernú fanúšikovskú základňu, piesne z debutového albumu Bozkávam (2015) už takpovediac zľudoveli… Napriek nepopierateľnému pocitu familiárnosti (a veku členov skupiny) však donedávna naozaj išlo o debutantov. Všetko sa zmenilo v piatok 7. júla tesne pred polnocou, keď počas koncertu na trenčianskom festivale Pohoda pokrstili svoj druhý, pardon, Tretí album.

Radová číslovka v názve albumu síce môže trochu miasť, no slúži len ako elegantná kľučka. Ako členovia Saténových Rúk sami priznali, "bola to snaha obísť legendárny problém druhého albumu“, ktorý býva väčšinou označovaný za slabší ako debut. "Jednoducho sme ho teda rovno preskočili,“ dodáva kapela s iróniou jej vlastnou. Latku si však prvým albumom Bozkávam nastavili skutočne vysoko. Generačná výpoveď štvorice osobností slovenskej kultúry – Vlada Jančeka, Braňa "Bebeho“ Bezáka, Mareka "Kaska“ Babušiaka a Jozefa Lipu – ihneď zafungovala a hity ako Kde mám bundu?, Fúzy či DušaN si zrazu spievalo publikum rôzneho vekového zloženia. Za album si tiež odniesli dve sošky z Radio_Head Awards – za debut roka aj za album roka podľa kritikov. Aj napriek tomuto úspechu však žiadne kľučky k ďalšej nahrávke nepotrebovali. Tretí album má totiž rovnaké kvality.

Aký je teda kľúč k ich úspechu? Ani tentoraz sa Saténové Ruky na nič nehrajú. Stredný vek nám kladú na podnos ako miesto, kde je v poriadku miestami rezignovať na ambície, občas byť tak trochu sprostý a tiež si bez výčitiek vypiť v krčme, prípadne v jej kúte trčať až do tretej rána. Veď ako hovorí text pesničky Kaviár, "nepresný, nejasný, necelý, nekážem, neradím, nevelím, nehľadám, nenájdem, nevadí… Nejak si nakoniec poradím“. Fanúšikovia už vedia, že od Saténových Rúk univerzálne rady do života nedostanú. Sú to skôr maličké cestičky, ktorými naznačujú, ako je fajn niekedy sa nebrať až tak vážne. Ako každého ich trápia maličkosti, bežné starosti a robia z nich básničky, robia z nich pesničky. Azda najväčšou sociálnou kritikou tak zostáva skladba Pasce v žite.

Saténové Ruky búrajú predstavy o typickej rokenrolovej kapele, ktorú si staviame na nedosiahnuteľný piedestál. Sami sa označujú za primitívny či krčmový rokenrol, no ani typický vtip a nadhľad nedokážu zatieniť ich jasné kvality. Aj Tretí album sa hudobne odráža od ich obľúbených gitarových kapiel, punkový nádych mu okrem skladieb Pasce v žite dodáva aj pesnička Krásne mladé dievčatá. Skladba CV, ku ktorej si na hosťovanie odskočil Shooty, je zase ako stvorená na letnú opekačku. A pokojne, bez hanby, si pritom môžete zaspievať aj toto: "Robil som zo seba strašného somára, keď na to spomínam, čakra sa otvára.“ Opäť sú to práve texty, ktoré si ľudia zamilujú už len z toho dôvodu, že ich dávno poznajú z vlastného života.

Tretí album

Tretí album má dokopy 13 skladieb a všetky sú pre svoju uveriteľnosť rovnako dobré. Dokonca aj bonusová pieseň Bozkávame zložená z mien ich fanúšikov znie v silnej konkurencii plnohodnotne. Prvý raz si v nej zaspieval aj bubeník Jozef Lipa. Nielen na tejto skladbe, ale aj na celom albume majú podľa kapely veľkú zásluhu producenti Tomáš Sloboda a Erik Horák, a preto im ďakujú. A ako píšu na booklete albumu, Vlado Janček tiež "ďakuje tým všetkým možným mečiarom, jarjabkom, blahom, čížom a bugárom za to, ako to tu dnes vyzerá, fakt dík chalani“.

Je len otázka času, kým sa Tretí album vkradne do myslí a pamäti fanúšikov a už ich neopustí. A čo potom? Už len čakať na koncerty alebo ďalší tretí či Štvrtý album? Život medzitým uteká a kolobeh sa opakuje. Rovnako ako spievajú Saténové Ruky: "Čakám to, príde to, chytím to, držím to, pustím to, bolí to, a preto odznova spravím to. Jelito kopyto platí to!“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #album #Saténové ruky