Barytonista Richard Šveda má dvojnásobného krstného otca

Barytonista Richard Šveda konečne pokrstil svoj debutový album Songs - a to s ohľadom na obsah CD príhodne v bratislavskej Moyzesovej sieni.

06.08.2017 12:00
Richard Šveda Foto: ,
Barytonista Richard Šveda patrí k najmladšej generácii úspešných slovenských operných spevákov.
debata (1)

Ide totiž o výber slovenských skladateľov (Suchoň, Moyzes, Faix, Schneider-Trnavský) v sprievode klaviristu Róberta Pechanca. Richard Šveda – jeden z našich najúspešnejších mladých operných spevákov, je už od svojich 23 rokov sólistom Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfe a pravidelne hosťuje na operných scénach a koncertných pódiách vo Viedni, Drážďanoch, Mníchove, Dortmunde, Barcelone, Prahe, Bratislave či v čínskom Šanghaji. Vidieť ste ho mohli aj na Slovensku, kde v roku 2014 koncertoval spolu s Editou Gruberovou v sprievode Slovenskej filharmónie v rámci Bratislavských hudobných slávností. Naša slávna sopranististka Gruberová si ho sama vybrala na spoluprácu a na Švedovo cédečko Songs naspievala ako bonus jeho obľúbenú pieseň Dolina, dolina.

Dnes tridsaťjedenročný Šveda na zoznámenie s Editou Gruberovou v marci v rozhovore pre magazín spomínal takto: „Človek na sebe, samozrejme, musí pracovať, ale druhá polovica je šťastie. Dcéra Edity Gruberovej režírovala predstavenie Čarovnej flauty v Düsseldorfe, v ktorom som spieval – preto sa tam jej mama prišla pozrieť. Bolo to doobedňajšie predstavenie pre deti, vo foyer opery bolo asi 200 detí a Edita Gruberová sa tam opierala o stenu vo veľkom kožuchu. Keď som ju tam zbadal, skoro mi zabehlo. Netušil som, že príde. Po predstavení si deti chodia po autogram od Papagena, mojej postavy. A na konci toho radu stála ona, vraj: Pán Šveda, môžem vás aj ja poprosiť o autogram? Bol som z toho hotový: Pani Gruberová, hádam ja od vás, nie vy odo mňa.“

Šveda mal v piatok 28. júla v Moyzesovej sieni v Bratislave koncert spojený s krstom svojho CD. Program? Samozrejme, výber z piesní z jeho debutu v sprievode renomovaného klaviristu Róberta Pechanca. Na krste nechýbala mezzosopranistka Zuzana Šveda. Švedova manželka účinkuje prevažne v zahraničí, v SND spieva postavu Carmen v rovnomennej Bizetovej opere a na budúci rok bude hosťovať v düsseldorfskej opere vo Wagnerovej Valkýre. Krstným otcom albumu sa stal František Livora. „František Livora nebol len mojím prvým učiteľom spevu, ktorý mi otváral čarovný svet opery, ale je aj mojím skutočným krstným otcom," povedal Richard Šveda. Profilové CD, ktoré vyšlo minulý rok v exkluzívnej knižnej väzbe vo vydavateľstve Viva Musica! records, predstavuje výber z piesňovej tvorby slovenských skladateľov Eugena Suchoňa, Alexandra Moyzesa, Ladislava Faixa a Mikuláša Schneidra-Trnavského.

Všetky piesne na albume vraj sú Švedove obľúbené, no predsa najradšej má skladbu od A. Moyzesa „Hej, javorová hužva. V našom rozhovore Šveda prezradil: „Denne počúvam toľko muziky, že neoddychujem veľmi s hudbou. Keď si mám niečo zapnúť, pustím si ľudovky.“

Apropo, súčasťou albumu sú aj texty piesní a fotografie z dielne známeho slovenského fotografa a módneho návrhára Lukáša Kimličku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #album #Richard Šveda