Každý máme svoj vlastný príbeh s Mariánom Vargom

O Mariánovi Vargovi sa mi veľmi ťažko píše. Keď odíde blízky človek, s ktorým si zrazu nemôžete podať ruku, nemôžete ho objať, je to veľmi smutné. Keď zrazu nie je. Hoci Marián Varga tu zostane vždy prítomný.

10.08.2017 18:31
Ladislav Snopko Foto: ,
„Marián, ako vyzeral, ako pôsobil, taký naozaj bol. Uhrančivo sústredený na veci, ktoré ho zaujímali, neuveriteľne invenčný v hudbe, ale jeho génius presahoval hudobný svet,“ spomína na Mariána Vargu jeho priateľ Ladislav Snopko.
debata (2)

Každý, minimálne z našej generácie, má s Mariánom Vargom vlastný príbeh. Vôbec pritom nemusel Mariána stretnúť alebo ho poznať. Stačí, keď ho počul na koncerte alebo videl hrať v televízii. Príbeh, ktorý máme všetci spoločný s Mariánom, je vzrušujúcim príbehom o túžbach a nielen túžbach generácie, ktorá dostala v šesťdesiatom ôsmom po väzoch. Je to príbeh, ktorý sa dotýka slobody rovnako spoločenskej a kolektívnej ako slobody osobnej. Slobody, ktorá sa napriek tomu, že mnohí si myslia opak, nikdy nestala Mariánovi bezuzdnosťou. Vždy, aj v tých najexponovanejších chvíľach vedel, že musí rátať všetky drobné aj celé dôsledky svojich činov a vecí, ktoré robí. Bola to zodpovednosť, ktorá prináležala iba jemu a jeho tvorba túto zodpovednosť obsahuje.

Hudba, ktorú napísal a hral, je čarovná. Všetko to, čo po ňom ostalo, presahuje nielen teritoriálne hranice Slovenska či Československa, ale presahuje to aj časovo dobu, v ktorej žil. A tá doba sa v stredu skončila. Nie je už osobnosti, ktorá by v Československu dobu 60. rokov, keď vzniklo veľmi veľa ideálov a definovala sa viera v mnohé nádeje, stelesňovala v takej šírke a tak napĺňala ako Marián Varga. Nielen Varga hudobník a Varga skladateľ, ale fenomén Marián Varga. Bytosť, ktorá po tom všetkom, čo tvorilo jeho umelecký prejav aj svetonázor, má istotu, že aj takto sa to dá, lebo takto to v jeho prípade fungovalo.

Marián, ako vyzeral, ako pôsobil, taký naozaj bol. Uhrančivo sústredený na veci, ktoré ho zaujímali, neuveriteľne invenčný v hudbe, ale jeho génius presahoval hudobný svet. Málokto vie, že to bol nesmierne vzdelaný intelektuál s veľmi hlbokým vzťahom k literatúre a mysleniu. Jeho znalosti literatúry boli enormné, až odborné. To bol jeho svet. Svet, ktorý bol trošičku iný ako svet, v ktorom sa pohyboval ako hudobník, skvelý skladateľ a fantastická bytosť na pódiu. Marián Varga bol tiež absolútne prirodzený. Identita jeho správania a konania bola totožná s identitou jeho najvnútornejšej bytosti. Aj v dobách normalizácie bol navonok taký istý Marián Varga ako vnútri. Nie nadarmo bol isté obdobie v 80. rokoch zakázaný.

Dôležité tiež je, že Marián nebol sám. Spolu s manželkou Jankou boli prototypom dvojjedinosti, čohosi, čo dnes už asi ani nemá obdobu. Pomáhala mu nielen v tých najťažších chvíľach v závere jeho života. On jej starostlivosť oplácal neuveriteľnou dôverou. Boli si navzájom ako vzduch, ktorý dýchame. Ani si ho neuvedomujeme, ale vieme, že sa bez neho nezaobídeme. Aj to je dôležitý rozmer Mariánovho života.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Snopko #Collegium Musicum