Elvis Presley zomrel, no jeho legenda stále žije a zarába

Sláva rockovej legendy Elvisa Presleyho nezhasla ani po 40 rokoch. Žije v spomienkach pamätníkov, v kreáciách jeho napodobňovateľov, ale aj v špekuláciách tých, ktorí pochybujú o jeho smrti. Vo svete dnes podľa amerických médií existuje okolo 35-tisíc "Elvisov". Veľká časť si zo stelesnenia slávnej hviezdy urobila živnosť. Presleyho sídlo Graceland v Memphise navštevuje ročne vyše pol milióna ľudí. Väčšou návštevnosťou sa v USA môže pochváliť už len Biely dom.

16.08.2017 09:00
Elvis Presley Foto: ,
Aj keď zomrel mladý, Elvis Presley akoby naraz prežil hneď niekoľko životov.
debata (1)

Aj keď zomrel mladý, Presley akoby naraz prežil hneď niekoľko životov. Bol stredoškolským študentom, chudobným vodičom nákladiaku, bohatou superstar, seržantom americkej armády, sexuálnym symbolom Ameriky, filmovou hviezdou, drogovou obeťou… Predovšetkým však bol predobrazom rockových muzikantov a hudobných revolucionárov, ktorí zmenili americkú kultúru. Keď bol na vrchole, kopírovali ho všetci.

Americkí historici populárnej hudby sa v týchto dňoch na stránkach tlače zhodujú v tom, že žiadna popová hviezda nedosiahla takú slávu ako Presley – Frank Sinatra, Beatles, Michael Jackson, Madonna ani Bob Dylan. „Pred Elvisom nebolo nič,“ vyhlásil svojho času John Lennon.

Sláva rockovej legendy Elvisa Presleyho...
Elvis Presley vo filme Kid Galahad
+8Elvis Presley vystupuje na základni Pearl...

Presleyho pohreb sledovalo pred 40 rokmi 80-tisíc ľudí, no stále sa nájdu ľudia, ktorí veria, že v skutočnosti nezomrel. Konšpiračné teórie sa opierajú o údajný čierny vrtuľník, ktorý pristál pred Presleyho sídlom Graceland niekoľko hodín predtým, než sa jeho mŕtve telo našlo. Rocker unavený slávou vraj odletel na Bermudy, kde odpočíva doteraz. Dnes by mal 82 rokov.

V roku 2002 sa v USA objavila filmová komédia Bubba Ho-Tep, ktorej scenár z teórií „popieračov“ Presleyho smrti vychádza. Starnúci spevák v snímke dožíva v akomsi útulku na východe Texasu. Mihol sa údajne aj v jednej scéne populárneho filmu Sám doma z roku 1990. Podľa britského bulváru The Sun dokonca Presleyho ktosi zachytil na fotografii zhotovenej v Gracelande.

Presleyho hudobné korene vidí americká kritika v bluese, gospeli a rhythm and bluese (R&B). Medzi jeho predchodcov radia aj nadaných, no neznámych afroamerických hudobníkov a spevákov, ktorí položili základy rock'n'rollu a otvorili Elvisovi a všetkým jeho nasledovníkom cestu. V časoch, keď Ameriku ovládala rasová segregácia, navštevoval Presley černošské nočné kluby v Memphise. Ako ale napísal denník San Diego Union Tribute, takúto inšpiráciu z veľkej časť zaprel.

Vyčerpaný Presley zomrel v 42 rokoch. Jeho úpadok je podľa mnohých amerických rockerov dielom jeho prefíkaného manažéra „plukovníka“ Toma Parkera. Ten síce z Elvisa urobil lukratívnu medzinárodnú obchodnú značku, no nasmeroval jeho kariéru k degradácii a úpadku. „Privlastnil si polovicu jeho zárobkov, čo je odporné. Vyslal ho do Las Vegas a obsadil do všetkých tých mizerných filmov. Svoj podiel viny na tom má aj sám Elvis, ale bol to jednoducho len naivný dedinský chlapec,“ vyhlásil spoluzakladateľ skupiny Eagles Don Henley.

Legenda o Presleym je výnosná aj dnes, 40 rokov po jeho smrti. Pri príležitosti výročia spevákovej smrti sa tento týždeň v Memphise očakáva 30-tisíc ľudí, no za návštevu jeho hrobu tento rok budú musieť prvýkrát zaplatiť. Vstupné je 30 dolárov.

Miestnosti v dome v nemeckom Bad Nauheime, kde spevák koncom 50. rokov niekoľko mesiacov býval, ponúka miestny penzión bohatým hosťom. Na hotel sa zmenila aj časť Elvisovho sídla Graceland. Podľa časopisu Forbes vlani Presleyho piesne zarobili 27 miliónov dolárov, jeho albumy vyšli v miliónových nákladoch. Podľa Priscilly Presleyovej, ktorá bola šesť rokov jeho manželkou, mágia Elvisových piesní stále funguje.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Elvis Presley #Memphis #rokenrol #Graceland