Kráľ rokenrolu Elvis Presley – stelesnenie amerického sna

Ovplyvnil takmer všetko. Nielen hudbu, jazyk či štýl obliekania... Naštartoval revolúciu, z ktorej vzišli slávne 60. roky a ktorá definitívne zmenila tvár populárnej hudby. Aj keď tomu niekto ešte stále nechce veriť, Elvis Presley zomrel pred 40 rokmi.

19.08.2017 12:00
Elvis Presley Foto: ,
Sláva rockovej legendy Elvisa Presleyho nezhasla ani po 40 rokoch.
debata

„Nie som kráľ. Ježis Kristus bol kráľ. Ja som len zabávač,“ tvrdil o sebe skromne Elvis Presley. Jeden z najväčších popových vzorov 20. storočia toho stihol za pomerne krátku kariéru skutočne veľa – bol sexuálnym symbolom, vojakom, propagátorom bojových umení vo filme, revolucionárom, ktorý paradoxne zastával tradičné hodnoty… Predovšetkým však bol interpretom, ktorý baladickým hlasom kombinujúcim černošské spirituály, blues či country prenikal fanúšikom hlboko pod kožu. Elvis bol stelesnením najväčšieho mýtu, v ktorý verili – amerického sna.

Sláva rockovej legendy Elvisa Presleyho...
Elvis Presley vo filme Kid Galahad
+8Elvis Presley vystupuje na základni Pearl...

Presley sa narodil v roku 1935 v missis­sipskom meste Tupelo do chudobnej a silno veriacej rodiny. Pôvodne mal mať brata – dvojičku, no pri pôrode zomrel. Matka sa neho veľmi upäla, za čo neskôr utŕžil aj posmešky ako “mamičkin maznáčik“. Ako mladík bol vždy trochu hanblivý, pódium ho napriek tomu lákalo. Keď sa presťahovali do Memphisu, začal spoznávať tamojšiu bluesovú scénu. Počúval všetko, čo mu prišlo pod ruku. Pomohlo mu to vycibriť cit pre hudbu, ktorú po vypočutí dokázal interpretovať aj bez nôt. Nemal hudobné vzdelanie, piesne si sám neskladal, napriek tomu hudbe zasvätil celý život. Aj to ho v roku 1953 priviedlo do nahrávacieho štúdia Sun Records, kde si ho všimol Sam Phillips.

Phillips, ktorý zastupoval celú plejádu afroamerických hudobníkov, si veľmi dobre uvedomoval situáciu na juhu, kde sa spoločnosť stále delila na „bielych“ a „čiernych“. Veril, že trh dokáže zjednotiť práve beloch spievajúci černošskú hudbu. Rozhodne sa nemýlil a mladíka z Tupela začala spoznávať Amerika. Stále trochu nervózny na pódiu zvykol triasť nohami, z čoho podľa niektorých vznikol aj legendárny tanec. Elvis mal iný názor. „Môj hlas je sám o sebe obyčajný. Čo ľudia vidia, je to, ako ho používam. Ak by som počas spievania len stál na mieste, som mŕtvy muž,“ priznal v roku 1956. Bol to rok Elvisa Presleyho. Podpísal zmluvu s RCA Records, nahral hity ako Love Me Tender či Don’t Be Cruel, objavil sa tiež v televíznej šou Eda Sullivana, ktorá v Amerike preslávila aj The Beatles.

Keď Presley na pár rokov odišiel na vojnu, stiahol sa zo svetla reflektorov, no len preto, aby sa v roku 1968 mohol opäť vrátiť vo veľkom štýle. Vystupoval v televíznej relácii 68 Comeback Special, opäť začal vystupovať naživo. Problémy však prišli po rozchode s manželkou Priscillou. Prepadol drogám, priberal na váhe, no stále sa snažil so cťou odohrať každý koncert – rovnako ako jeho posledné vystúpenie v Indianapolis v roku 1977. Zomrel len krátko na to vo svojom sídle Graceland. Mal len 42 rokov.

3-krát Elvis Presley

  • Forbes ho zaradil k najlepšie zarábajúcim osobnostiam po smrti.
  • Jeho Aloha from Hawaii bol prvý koncert vysielaný po celom svete naživo.
  • Pôvodne mal blond vlasy, až neskôr si ich prefarboval na čierno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elvis Presley #Priscilla Presley #rokenrol #Graceland #Sun Records