Sveťo Moravčík: Sean Paul na Uprising rozhodne patrí

Iný názov, väčší areál a vstupenky, ktoré sa tento rok míňajú ako teplé rožky. Uprising Festival, ktorý počas piatka a soboty rozozvučí bratislavské Zlaté piesky, sa chystá osláviť svoje desiate jubileum vo veľkom štýle. Viac o jeho programe, smerovaní aj novinkách prezradil jeden z organizátorov festivalu – Sveťo Moravčík.

25.08.2017 09:00
Sveťo Moravčík Foto:
"Uprising je multižánrový festival, no ja mám radšej označenie festival reggae a urban hudby,“ tvrdí jeden z organizátorov festivalu Sveťo Moravčík.
debata

Uprising tento rok jubiluje. Ako z pohľadu organizátora vnímate cestu, ktorú stihol prejsť za desať rokov svojej existencie?

Ak by som mal porovnať prvý ročník s tým terajším, uvedomili sme si hlavne zodpovednosť za podujatie takéhoto významu. Aj keď sme tomu na začiatku bezpodmienečne verili, len ťažko sme mohli vedieť, do čoho vlastne ideme. Uprising sme s Rasťom Pružincom vychovali ako naše spoločné dieťa.

Ako festival za tie roky ovplyvnil domácu reggae scénu?

Možno nie som najpovolanejšia osoba, ktorá by to mala tvrdiť, no slovenské reggae sa podľa mňa datuje pred Uprisingom a po ňom. Bol to veľký míľnik. Festival je živná pôda, na ktorej vyrástlo už mnoho etablovaných skupín či hudobníkov.

Jednou z nich je aj domovská formácia festivalu, skupina Medial Banana.

Určite, no okrem Medial Banana je to napríklad aj prešovská skupina N3O Akustika či Mc Rida Radar. Aj oni sú tento rok súčasťou Uprisingu. Ide už o také naše festivalové stálice.

Čo sa týka domácej scény, tento rok ste si pre ľudí pripravili aj jedno netradičné spojenie. Skupina Para vystúpi spoločne so Sendreiovcami. Ako to celé vzniklo?

Laskyho som už dávnejšie zapojil do iného projektu. Ide o poctu jeho bratovi Ivanovi Šedivému – známemu slovenskému reggae dídžejovi, ktorý minulý rok zomrel. Na jeho počesť na festivale odznie dvojhodinová session všetkých jeho priateľov dídžejov a príde aj Lasky s rodičmi. Neskôr sme si povedali, že keď už tam Lasky bude, mohli by sme zavolať aj Paru. Nakoniec z toho vzniklo spojenie Para a Sendreiovci.

Zahraničným headlinerom jubilejného ročníka Uprisingu je jamajský raper, spevák a skladateľ Sean Paul. Ide o najdrahšie meno v histórii festivalu, no na sociálnych sieťach som na jeho adresu zachytila aj miernu kritiku.

Očakával som, že sa u niektorých ortodoxných fanúšikov stretne s miernou nevôľou, no podľa môjho názoru ide skôr o nevedomosť. Sean Paul je síce mainstreamový umelec, no takisto ním bol aj Bob Marley. No kým Boba Marleyho by ľudia vyzdvihovali, Seana Paula zatracujú, a to mi príde absurdné. Na Uprisingu rozhodne má svoje miesto. Za posledných 15 rokov sa vypracoval na jedného z najvplyvnejších jamajských interpretov na svete. Tlačí do popredia reggae aj dancehall a aj keď sa stihol zatúlať aj do komerčnejších vôd, v posledných rokoch sa vracia späť k jamajským koreňom. Čo sa týka kritiky, vždy sa nájde niekto, kto bude na program hundrať, no ja som sa za tie roky proti tomu obrnil. Hlavne na sociálnych sieťach dnes ľudia vyjadrujú radšej negatívne ako pozitívne emócie. Zmieril som sa s tým, že vyhovieť každému sa nedá.

Každý festival má zrejme interpreta či skupinu, ktorých publikum každý rok vyzýva. Pri Pohode je to Radiohead, Uprising má Damiana Marleyho?

Je to určite Damian Marley, no laickejšiemu fanúšikovi stačí hocijaký Marley. Najviac omieľanými menami, ktoré by ľudia chceli na Uprisingu vidieť, sú práve on a americká kapela Cypresss Hill.

Ortodoxných fanúšikov mohli na druhej strane potešiť The Wailers, legendárna jamajská skupina, ktorá po boku Boba Marleyho preslávila reggae po celkom svete.

Verím, že sa tak aj stalo. Tento rok nám po prvý raz reálne "hrozí“, že budeme vypredaní ešte pred začiatkom festivalu. Záujem o lístky je naozaj veľký. Program na ľudí zrejme zafungoval.

Uprising nie je len reggae festivalom. Dajú sa tam nájsť rôzne hudobné žánre ako hip-hop, drum and bass, world music a mnoho ďalších. Je to dramaturgia, v ktorej budete pokračovať aj naďalej?

Prvotný koncept bol ukázať návštevníkom festivalu, že hip-hop, drum and bass, ale aj klubová hudba majú korene priamo v reggae alebo v dube. Ak je niekto fanúšikom hip-hopu, dokáže sa zabaviť aj na reggae. Za tie roky sa z Uprisingu stal multižánrový festival, no ja mám radšej označenie festival reggae a urban hudby.

Tento rok ste dokonca zmenili aj názov festivalu a z pôvodného Uprising Reggae Festivalu sa stal Uprising Festival?

Súvisí to s tým, čo som už spomínal. Už od začiatku to nebolo len reggae, aj keď vždy prevažovalo. Už sa nám každoročne nechcelo vysvetľovať, prečo na reggae festivale hrá tamtá či oná kapela. Odteraz je to jednoducho Uprising Festival, s čím súvisel aj redizajn loga.

Uprising môžu ľudia zvonka vnímať ako úzkoprofilový festival, na druhej strane však svojou atmosférou pravidelne láka aj ľudí, ktorí k reggae nemajú vzťah. Čím si to vysvetľujete?

Je to kombinácia niekoľkých faktorov. Okrem hudobného programu, ktorý priláka tisícky návštevníkov, je aj mnoho takých, ktorí prídu len kvôli spomínanej atmosfére. Prostredie Zlatých pieskov, pekné baby, dobré jedlo… Všetky tieto veci dokopy vytvorili z Uprisingu natoľko atraktívny festival, že pritiahne aj ľudí, ktorí reggae dokonca ani nemajú radi.

Atmosféru každoročne dotvára aj výzdoba festivalu. Minulý rok bola témou Afrika, čo to bude tentoraz?

Pôjde o rôznorodé dekorácie, ktoré sa budú niesť skôr v duchu osláv. Takisto prostredníctvom nich odprezentujeme naše nové logo a vizuály. Všetky materiály, ktoré sa nám za desať rokov nazbierali, vyrábame nanovo. V areáli budú opäť umiestnené aj umelecké inštalácie, napríklad Pôžitkári. Sú to organické sochy, z ktorých vyrastá mach a tráva. Vznikali asi pol roka.

Ďalšou inštaláciou bude kaplnka, kde sa môžu návštevníci dokonca zosobášiť priamo počas festivalu. Máte už záujemcov?

Nahlásilo sa nám už asi dvadsať svadobčanov. Je o to naozaj záujem. Bude tam sobášiaci, ktorý ľuďom pustí hudbu podľa vlastného výberu, dostanú tiež sobášny list, obrúčky, odfotia sa, všetko ako má byť. Bude to spečatený Uprising pár.

Minulý rok festival poznačila aj smutná udalosť, dvaja ľudia sa utopili v jazere. Ako sa to odrazilo na bezpečnostných opatreniach?

Na verejnej pláži budú počas dňa posilnené hliadky, nočné kúpanie bude asi od ôsmej hodiny celkom zakázané. Snažíme sa čo najviac dbať o bezpečnosť návštevníkov. Zaviedli sme tiež dvojitú kontrolu pások. Výraznou zmenou je aj to, že máme celý areál Zlatých pieskov, takže bez vstupenky na festival sa nikto nedostane ani na pláž.

Vyzerá to tak, že na jubilejnom ročníku ste rozhodne nešetrili.

Aj keby sme nerobili kompletný redizajn či neprenajali celý rekreačný areál, už len samotný Sean Paul stačil na to, aby nám tento rok poriadne zavaril. No máme desať rokov a chceli sme vytvoriť niečo pompézne. Aj napriek tomu, že náklady išli rapídne hore. Predsa len, Uprising má 10 rokov len raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Uprising Festival #Sveťo Moravčík