Spevník Deža Ursinyho pokrstia v bystrickej Záhrade

Pripravovaný spevník zosnulého slovenského hudobníka Deža Ursinyho pokrstia jeho tvorcovia 7. októbra v Banskej Bystrici. V kultúrnom priestore Záhrada zaznie počas podujatia s názvom Dežo Ursiny: Príbeh 70 aj prierez muzikantovej tvorby v podaní kapely Definitívum. V nej pôsobí okrem zostavovateľov spevníka aj Ursinyho niekdajší spoluhráč Marcel Daniš.

30.08.2017 14:00
Dežo Ursiny Foto:
Spevník obsahuje akordový zápis takmer 40 skladieb, ktoré chronologicky mapujú Ursinyho hudobnú tvorbu.
debata

Iniciátor projektu Juraj Havlík povedal, že práca na spevníku nebola jednoduchá. „Spevník sme pripravovali s prestávkami tri roky, neraz sme sa trápili s drobnými detailmi. Chceli sme, aby boli skladby zapísané hodnoverne. Tešíme sa, že spevník dokončíme ešte pred 70. výročím Dežovho narodenia a že ho pokrstíme na októbrovom koncerte,“ uviedol.

Spolu so svojimi kolegami Martinom Novákom a Jurajom Gažmerčíkom dal Juraj Havlík dokopy akordový zápis takmer 40 skladieb, ktoré chronologicky mapujú Ursinyho hudobnú tvorbu. V spevníku nebudú chýbať ani útržky z dobovej tlače a literatúry, ktoré dokresľujú vznik jednotlivých piesní. Výtvarnú stránku si zobrala na starosť Elena Čániová.

Hudobník, spevák a tvorca filmovej hudby Dezider „Dežo“ Ursiny je jednou z najuznávanejších osobností slovenskej hudby. Bol zakladateľom jednej z prvých bigbeatových skupín na Slovensku s názvom Beatmen. Neskôr pôsobil vo formáciách The Soulmen, The New Soulmen a v roku 1970 vytvoril skupinu Provisorium. Skladal tiež filmovú hudbu a je autorom hudby k muzikálom Neberte nám princeznú a Niekto ako ja. Vydal albumy ako Pevnina detstva (1978), Nové mapy ticha (1979), Zelená (1986), Na ceste domov (1987) či Momentky (1990). Zomrel v roku 1995 vo veku 47 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #Dežo Ursiny #spevník #Definitívum