Speváčka Gloria Estefan si rodnú Kubu nosí v srdci

Život ju tvrdo preskúšal, no nikdy nezatrpkla. Práve naopak. Prostredníctvom hudby šíri elán a energiu. Latinskoamerická diva Gloria Estefan v piatok oslávila okrúhlych 60 rokov.

02.09.2017 12:00
Gloria Estefan Foto: ,
Gloria Estefan patrí so 100 miliónmi predaných nosičov k najúspešnejším umelkyniam latino hudby.
debata (1)

Latinskoamerická hudba je v kurze. Stačí uviesť príklad skladby Despacito portorickej dvojice Luis Fonsi a Daddy Yankee, ktorá nedávno lámala historické rekordy v počte streamovaní či pozretí na YouTube. Temperamentná španielčina si však dokázala prostredníctvom populárnej hudby podmaniť svet ešte dávno predtým, ako služby ako Spotify či YouTube prehrali prvý tón. Jednou z prvých hudobníčok, ktoré spopularizovali horúce latinské rytmy v globálnom meradle, bola speváčka a producentka Gloria Estefan. So 100 miliónmi predaných nosičov dnes patrí k najúspešnejším umelkyniam latino hudby, jej cesta na vrchol však nebola ľahká.

Gloria Estefan, vlastným menom Gloria María Fajardo, sa narodila v Havane. Keď mala dva roky, s rodinou musela emigrovať do Ameriky. Jej otec José Manuel totiž robil osobného strážcu manželke proamerického diktátora Batistu. Režim Fidela Castra ich síce v USA neprenasledoval, no otcovi výrazne podlomila zdravie vojna vo Vietname. Kým jej matka zarábala na živobytie, o otca sa starala dcéra Gloria. Popritom bola aj výbornou študentkou. Počas štúdia psychológie na univerzite pracovala na letisku ako tlmočníčka zo španielskeho a z francúzskeho jazyka. V ťažkých časoch sa jej bútľavou vŕbou stala hudba. „Keď bol otec chorý, hudba bola mojím únikom,“ priznala pred rokmi Estefan denníku Washington Post, „zatvorila som sa do izby a spievala som dlhé hodiny. Neplakala som. Plakať som odmietla.“

Zlom prišiel, keď sa počas vystúpenia kapely Miami Latin Boys stretla s jej lídrom Emiliom Estefanom. Výsledkom bolo angažmán v skupine aj harmonické manželstvo. V repertoári kapely, ktorá sa neskôr premenovala na Miami Sound Machine, sa spočiatku nachádzali len španielske skladby. Prvý album v angličtine Eyes of Innocence nahrali v roku 1984. Nahrávka, ktorá miešala prvky latina a popu, mala veľký úspech, rovnako ako ďalšie albumy ako Primitive Love či Cuts Both Ways. Počas turné v roku 1990 však prišla ďalšia katastrofa. Do ich mikrobusu v plnej rýchlosti narazilo nákladné auto a Estefan skončila so zlámanou chrbticou. Keď sa po ročnej rehabilitácii opäť postavila na nohy, lekári hovorili o zázraku. No ona bola pevne rozhodnutá, že bude v kariére pokračovať.

Gloria Estefan medzitým stihla spolupracovať s viacerými umelcami, účinkovala v televízii, vydala detské knižky, naspievala hymnu pre olympiádu v Atlante a naďalej vydávala albumy. No vždy bola pre ňu na prvom mieste rodina, ktorú viedla ku koreňom. Spoločne s ďalšími latinskoamerickými hudobníkmi si zaspievala aj v skladbe We’re All Mexican, ktorú v roku 2015 zložil jej manžel Emilio na oslavu bohatstva ich kultúry. Tento rok sa stala aj laureátkou prestížnej Ceny Kennedyho centra. Prezident Donald Trump, ktorý podporuje nenávistnú politiku voči prisťahovalcom, sa však na slávnostnej ceremónii zúčastniť odmietol.

3-krát Gloria Estefan

  • O životnej ceste Estefanovcov vznikol aj muzikál On Your Feet!
  • Získala 7 cien Grammy. Má aj hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.
  • Pre Jennifer Lopezovú napísala skladbu Leťs Get Loud, pre Shakiru zase Whenever, Wherever.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Kuba #latino #Gloria Estefan #Emilio Estefan