Špičkoví folkloristi Slovenska a Poľska sa predvedú na spoločnom koncerte

Koncert poľského profesionálneho folklórneho súboru Slask a slovenského SĽUK-u sa uskutoční v rámci medzinárodného projektu "Južné helokanie".

05.09.2017 14:19
debata

Stane sa tak 11. septembra v Bratislave na koncerte poľského profesionálneho folklórneho súboru Slask a Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK). Vystúpenie je výsledkom dlhoročnej spolupráce oboch inštitúcií a zároveň zavŕšením projektu Južné helokanie, na ktorom minulý a tento rok pracoval súbor Slask. Divákov koncertu, ktorý sa uskutoční na budúci pondelok o 19:00 v bratislavskom Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, čakajú farebné kroje a dynamické choreografie, obohatené monumentálnym spevom, avizujú organizátori.

Na koncerte predstavia Slask a SĽUK to najlepšie a najkrajšie z tradičných tancov a spevov svojich krajín. Slask uvedie repertoár z programu To je práve Poľsko, ktorý tvoria ľudové piesne a tance typické pre jednotlivé regióny Poľska obohatené choreografiami národných tancov. SĽUK okrem svojho repertoáru zatancuje spolu so Slaskom aj vybrané čísla z ich repertoáru.

Helokanie je pieseň, ktorú zložil Stanislaw Hadyna. Inšpirovala ho práca pastierov v Sliezskych Beskydách. Ide o vokálnu ilustráciu dialógu dvoch pastierok, ktoré sa nevidia, len sa počujú. O svojej práci sa rozprávajú prirodzeným spevom. Celok je umocnený chórom, ktorý zvýrazňuje efekt horského priestoru. Skladba sa stala nielen súčasťou repertoáru súboru Slask, ale tiež kultúrnym prvkom obyvateľov Beskýd. Helokanie inšpirovalo aj Davida Bowieho, keď v roku 1973 zložil skladbu s názvom Varšava, ktorá sa v roku 1977 dostala do albumu Law a umelec ňou v roku 1978 začínal koncertné turné. Týmto sa Helokanie stalo aj súčasťou masovej kultúry. Projekt Južné helokanie spája Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko a Poľsko, pretože hudba, spev a tanec sú spoločnými koreňmi európskej civilizácie. Koncertu súborov Slask a SĽUK predchádzali spoločné workshopy.

Sprievodným podujatím spoločného koncertu bude fotografická prezentácia poľských ľudových a národných tancov v typických regionálnych krojoch. Od 11. do 30. septembra ju možno vidieť v Neformálnej galérii Poľského inštitútu v Bratislave v centre bratislavského Starého Mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #SĽUK #Južné helokanie