Raper Strapo: Nie je dnes jednoduché vyjadriť svoj názor. Môže to byť nebezpečné

Raper Ján 'Strapo' Strapec poskytol pre denník Pravda exkluzívny rozhovor, v ktorom sa vyjadruje k svojmu pripravovanému albumu 13. poschodie, zmenám v marketingu v hudobnom priemysle a hovorí o tom, aké ťažké je dnes postaviť sa za svoj názor.

09.09.2017 13:00
strapo Foto:
Ján Strapec patrí medzi špičku slovenskej rapovej scény. Je dvojnásobným víťazom celoslovenskej súťaže vo freestyle battle.
debata (10)

Chystáte nový album s názvom 13. poschodie. Kedy ho môžeme očakávať?

Zatiaľ som si nedal žiadny deadline. Momentálne som v takej fáze, že ho mám spravený asi na tri štvrtiny, máme ucelený koncept, začína sa nám to celé stmeľovať. Ak pôjde všetko tak, ako má, fanúšikovia sa naň môžu tešiť už tento rok, ak veci nepôjdu tak, ako majú, bude až budúci rok. Záleží to samozrejme aj od toho, akú budem mať náladu.

Mnoho interpretov sa snaží svoj album dokončiť v decembri, aby si tak pomohli s predajmi.

To, že sa snažia všetci stihnúť nasilu december, mi príde trochu trápne. U mňa to záleží od toho, akú budem mať náladu a ako ten album z hľadiska kvality vyzerá. Určite to nezáleží od kalendára.

Čo na ňom vaši poslucháči nájdu?

Treba sa nechať prekvapiť. Je to môj tretí album, bude iný. O treťom albume sa všeobecne vraví, že bude buď najlepší, alebo najhorší. Každopádne bude prelomový, uvidíme, ako si ho ľudia obľúbia. Snažím sa o to, aby môj album bol na čo najvyššej úrovni, nie čo najskôr. Nový song s názvom Fuckt, ktorý si už ľudia môžu vypočuť, bude na novom albume tiež, avšak nie je to pilotný singel. Pilotnú pieseň s názvom 13. poschodie zverejníme až tesne pred vydaním albumu, vypustíme ho aj s klipom. Dáme si na songu záležať aj po zvukovej aj po vizuálnej stránke, je sa na čo tešiť.

Obsahuje vulgarizmy, nevhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov.

Raperi sa po najnovšom rozhodujú pre spoluprácu s viacerými interpretmi, čím býva na albume výrazne menej sóloviek. Nestráca sa tým kvalita albumu?

Záleží na tom, ako tá spoločná pieseň znie. Sú určite interpreti, ktorí naspievajú takéto songy z čistého kalkulu – tamtomu a tamtomu ide karta, tak si ich pozvem. Potom sú tu interpreti, medzi ktorých napríklad patrí Separ, ktorí vytvoria v songu skvelé prostredie, ktoré by som si inak možno ani nevybral. Väčšinou to prostredie vyšperkujú takým tarantinovským spôsobom, že to sadne nám obom. Potom sa stretneme niekde na spoločnom koncerte, ja dám svoju slohu a on dá svoju – presne takýto singel je napríklad Samouk. Ľudia to vnímajú inak, ako keď si to vypočujú v slúchadlách na mobile, cítia kvalitu. Veľa teda záleží na tom spojení, a či to nie je len o biznise.

Rapová scéna je momentálne bez väčšieho konfliktu. Jediným rozvírením hladiny bol rozpad Mojej reči a následný rozhovor Delika a diss Supu.

Konflikt a rivalita v rámci rapovej scény je úplne prirodzená vec. To je ako keby sme sa čudovali, že z neba niekedy padá dážď. Čistí to vzťahy, avšak netreba okolo toho robiť povyk, je to prirodzená vec. Čo sa týka Mojej reči, kapely sa rozpadávajú a občas prídu nezhody. Kto nebol v kapele, jednoducho to nepochopí, je to úplne iný ekosystém. Tak či tak, je to ich starosť a obom im prajem šťastie a nech sa im darí ako v hudbe, tak aj v živote.
Obsahuje vulgarizmy, nevhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov.

Mnohých prekvapil Rytmus, ktorý plánuje koncert s orchestrom. Je to smer, ktorým sa budú ostatní interpreti inšpirovať?

Neviem. Ja som si tiež kúpil lístok, uvidíme. Myslím si však, že z hľadiska živých vystúpení tu žiaľ nikto nebude mať ešte dlho na to, ako to robí Rytmus. Keď to on zobral takto do rúk a sám hovorí, že do toho musel dospieť, tak to asi bude stáť za to. Som skutočne zvedavý.

Slovenský hudobný priemysel sa vyvíja, rovnako aj marketing v tejto oblasti. Raperi často používajú sociálne siete na komunikáciu so svojimi najbližšími. Ako vnímaš ty tento fenomén?

Ak môžem spraviť čokoľvek preto, aby ľudia mali dáke povedomie o tom, čo považujem za správne alebo nesprávne z politiky, tak to spravím.

Pre mňa je dôležitý feedback fanúšikov. Sociálne siete a médiá predstavujú možnosť reagovať hneď na otázky fanúšikov, vytvárajú dostupné kanály na to, aby sa nám blízka komunita dozvedela to, čo sa má dozvedieť a ešte o čosi viac. Toto v bežných, klasických médiách doposiaľ chýbalo. To, že interpreti začali používať sociálne siete ako hlavný komunikačný kanál, nebolo určite prvoplánové, nebol to cielený biznis model, bolo to skôr o zblížení sa s fanúšikmi. Postupne, keď sa s tým človek naučí pracovať a získa skúsenosti, tak to určite nie je na škodu. Je to však dvojsečná zbraň – funguje to ako výborný marketing, avšak zožerie to kopu času a energie, ľudia nám napíšu veľa vecí, ako dobrých tak aj zlých. A rôznorodá interakcia na sociálnej sieti, tak to je skutočne na dlhú debatu.

Nedávno Slováci slávili štátny sviatok, a to 73. výročie SNP. Do parlamentu sa v posledných voľbách dostala strana, ktorá do demokratického politického systému nepatrí a podkopáva slobodný prejav a slobodu slova.

Minulý rok na jeseň som bol priamo na námestí SNP, keď bola akcia proti fašistom. Zahral som tam koncert bez nároku na honorár, aby som podporil dobrú vec. Ak môžem spraviť čokoľvek preto, aby ľudia mali dáke povedomie o tom, čo považujem za správne alebo nesprávne z politiky, tak to spravím. Moje svedomie je v tomto čisté. Veľa iných interpretov si to možno povedať nemôže, ale tým sa nezaťažujem a nechcem sa k nim ani vyjadrovať, nebudem zo seba robiť samaritána.

Zdráha sa dnes človek postaviť za vlastnú vec, za svoj názor?

Dnes nie je jednoduché vyjadriť svoj názor. Skrýva sa za tým veľa nástrah a veľa nebezpečia. Niekedy je to nebezpečie teoretické, keď sa ľudia vyhrážajú na internete či v SMS-kách. Stávajú sa však aj také veci, že takíto jedinci prídu na koncert, kde sa chcú mstiť. Je to o tom, či svoju slobodu chcete vyjadriť, alebo nie. A ja si svoj názor a svoje presvedčenie poviem nahlas. Príde mi to fér.

Ján ‚Strapo‘ Strapec

  • Narodil sa 10. marca 1989 v Trnave
  • V roku 2006 vyhral celoslovenskú súťaž vo freestyle battle
  • O rok neskôr vydal EP MC, ktorý vedel priveľa
  • V roku 2008 mu vyšiel v spolupráci s DJ-om Spinhandzom mixtape 50:50
  • Prvý sólový album vydal s producentom Emeresom album 23
  • V roku 2015 mu vyšiel druhý album s názvom Versus
Zdroj: strapo.sk

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rap #raper #Strapo #Ján Strapec