Konvergencie majú osemnásť, ale radosť z muzicírovania nezahodia

Chlieb s maslom, pstruh, svadobný koláč... Lahôdky, ktoré naservírujú Konvergencie, budú však hudobné. Mozarta, Schuberta a Rossiniho možno zaliať aj Beethovenovými piesňami o punči.

17.09.2017 09:00
Romina Basso Foto:
Talianska mezzosopranistka Romina Basso uvedie so súborom Solamente naturali sakrálnu hudbu barokových skladateľov.
debata

Okrem gastronomickej špeciality ponúka festival komornej hudby, ktorého 18. ročník sa v Bratislave začne v pondelok, v priebehu ôsmich dní jedenásť koncertov,„Do Bratislavy neprinesie len hudbu, ktorú máme radi, ale aj výnimočných interpretov. Osobnosti, ktoré prídu ,konvergovať', teda spájať ľudí jedným z najsilnejších komunikačných médií – hudbou,“ hovorí zakladateľ, umelecký riaditeľ Konvergencií a popredný violončelista Jozef Lupták.

Šarm, noblesu, sentiment aj energiu džezového veku sľubuje otvárací koncert Keď zastal čas. Pre rovnomenný album otextoval Milan Lasica slávne americké šlágre tridsiatych a štyridsiatych rokov. Vtipnými a duchaplnými veršami, v ktorých nechýba ani jemný erotický náboj, ich neraz povýšil nad originál. A naspieval ich so svojráznym orchestrom Bratislava Hot Serenaders.„Tento typ sweet and dance music prvej polovice minulého storočia sme predtým nehrali, ale naučili sme sa v týchto vodách plávať,“ prezrádza vynikajúci trubkár a vedúci ansámblu Juraj Bartoš. S Milanom Lasicom si ako hosť zaspieva aj Peter Lipa.

Z Benátok do Viedne (a Podolínca) prevedie návštevníkov koncert, v rámci ktorého spojí svoj podmanivý mezzosoprán talianska operná diva a interpretka barokovej hudby Romina Basso so zvukom dobových nástrojov súboru Solamente naturali na čele s huslistom Milošom Valentom. Ku kuriozitám vystúpenia, oživujúceho sakrálne diela majstrov 18. storočia, patria Vivaldiho skladby, ktoré sa dochovali v kláštore piaristov v Podolínci. Ich objav dokazuje, že pred tromi storočiami boli súčasťou hudobnej kultúry na našom území. Tajomná i vznešená stará duchovná hudba rozozvučí bratislavský Dóm sv. Martina.

Sám si vybral skladby Bélu Bartóka, Arvo Pärta, Dmitrija Šostakoviča a Vladimíra Godára, ktoré mal rád a ktoré by chcel počuť. Ako darček k sedemdesiatke. Ich uvedenia na Konvergenciách sa však hudobník a skladateľ Marián Varga už nedožil.

„Legendárny dvojalbum klávesového mága a súboru Collegium musicum inšpiroval názov i koncept nášho festivalu. Výnimočný hudobník na Konvergenciách viackrát vystúpil, naposledy pri koncertnom oživení Zelenej pošty. Koncert pre Mariánu Vargu bude oslavou s tichým smútkom za hudobníkom, skladateľom, človekom, géniom, ktorý na to, aby svojou hudbou oslovil srdcia ľudí, nepotreboval žiadne inštitúcie ani hudobné ohraničenia. Program večera vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu sme preto doplnili aj o jeho vlastné kompozície. A dedikovali sme ho nášmu dlhoročného priateľovi a tak trochu aj duchovnému mentorovi,“ spomenul Jozef Lupták.

Unikátnym experimentom pre sociálne siete je koncert pre mandolínu a sláčikový orchester InstaConcerto, festival ho uvedie v slovenskej premiére.„Týmto projektom sme chceli s Petrom Breinerom upriamiť pozornosť na otázky umeleckej hodnoty kompozície v časovo striktne vymedzenom priestore, ako aj schopnosť koncentrácie a vzťah našej generácie ku klasickej hudbe,“ hovorí izraelský mandolinista Avi Avital. Z klasického repertoáru si vybral diela Vivaldiho, Bartóka aj Bacha, ktoré doplnil Breinerovou skladbou Beatles Concerto Grosso No. 1 (in the style of Handel).

Vo festivalovom programe nebudú ani tento rok chýbať ďalšie chuťovky komornej spisby či poprední zahraniční i domáci interpreti. Pripravená je aj Bratislavská noc komornej hudby, koncert pre deti Makrokozmos s brazílskou klaviristkou Sylviou Terezou či vystúpenie mladých nadšencov komorného muzicírovania.

„Nie som si istý, či sa v 18. ročníku stali Konvergencie ,dospelým' festivalom. No ak sme v niečom dospeli, určite v schopnosti komunikovať komornú hudbu širšiemu publiku než na začiatku. Nadšenie a radosť z tvorenia si však chceme ponechať detské, možno aj trochu tínedžerské,“ dodáva umelecký riaditeľ festivalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Konvergencie #Romina Basso