Peter Nagy sa teší na jesenné Pianko tour

Slovenský spevák a hudobník Peter Nagy vyrazí na Pianko tour, počas ktorého predstaví skladby v upravených aranžmánoch.

18.09.2017 13:38
079 peter nagy Foto:
Spevák Peter Nagy.
debata

„Dlho som hľadal názov pre svoj vysnívaný program, ktorý by bol postavený na zvuku klavíra a z tichých piesní môjho repertoáru. Nakoniec mi napadlo, že Pianko je to najkratšie – názov, ktorý sa nevnucuje a dobre sa pamätá. Tiché piesne, ako ich volám, sú pre mňa tie, ktoré som si skladal na každom albume tak trochu pre svoje pesničkárske svedomie. Je ich dosť, ale najviac sa fanúšikom páčia Milenci na snehu, Nad nami zomrel skladateľ, Agáty alebo Bóje,“ prezradil muzikant.

Počas koncertov sa na pódiu predstaví aj klavirista Pavol Bartovic. „Pavol Bartovic už niekoľkokrát zaskakoval v našej kapele Indigo, naposledy pri živej nahrávke koncertu Peter Nagy 30 rokov na scéne alebo na tohtoročnom koncerte v Londýne. A často ho môžete vidieť v TV reláciách, kde treba profíka, ktorý hrá z nôt. Paľo má svoj rukopis a dokáže byť oporou aj pri sólo náročných skladbách. Skúšame, aby sa naše vnímanie piesní zjednotilo,“ povedal Nagy.

Na sláčikové nástroje zahrajú Milan Adamec, Miriam Kaiserová, Júlia Bolebruchová, Katarína Zajacová alebo Ján Pospíšil. „Romantickú baladu Udobrenia upravil na poslednom albume pre klavír a sláčikové kvarteto práve Milan Adamec. Skúšame staré Parfémy, dokonca rockové Zákony hada alebo Poďme sa zachrániť. Tieto piesne majú so sláčikovým kvartetom úplne iného ducha, zrazu v tejto tichej podobe vyznie viacej melódia aj zmysel textu. Milan Adamec nádherne zaranžoval nové verzie. Pozval na spoluprácu profesionálov-kolegov z Národného divadla a Slovenskej filharmónie. Vzniklo kvarteto, s ktorým budeme vystupovať, dúfam aj v českej časti turné aj budúci rok,“ vyjadril sa spevák.

Päťdesiatosemročný rodák z Prešova sa na fanúšikov a fanúšičky veľmi teší. „Ktosi múdry povedal, že pieseň, ktorá nie je počutá, nie je piesňou. Pieseň nesie určitý pozitívny odkaz a ľudia to dnes v tejto besnej dobe akoby viac potrebovali. Vidím to na sebe. Čím je horší tento svet, tým viac dobra okolo seba potrebujem. Niekedy ma fanúšikovia vedia dojať. Píšu pekné komentáre na sociálnej sieti. Cítim, že tie texty som nepísal zbytočne, že niekto si ich obľúbil a rozumie im tak, ako som to myslel aj ja. Tam sa moja spokojnosť uzatvára,“ uviedol hudobník.

Peter Nagy zaznamenal úspech už s debutovým albumom Chráň svoje bláznovstvá z roku 1984. Na konte má aj nahrávky ako Mne sa neschováš (1985), Myslíš na to na čo ja? (1986), Šachy robia človeka (1989), Finta (1990), Jamaica Rum (1992) alebo Labute a havrany (2009). Medzi jeho hity patria okrem spomínaných skladieb aj piesne ako Kristínka iba spí, Marcel z malého mesta, Chráň svoje bláznovstvá, Sme svoji, Korálky od Natálky, Psi sa bránia útokom či Krásny zadok. Okrem hudby sa venuje aj fotografovaniu.

Peter Nagy – Pianko tour
16. októbra Bratislava, Divadlo Tower Stage
17. októbra Nitra, Divadlo Karola Spišáka
19. októbra Trenčín, Kino Hviezda
20. októbra Trnava, Kino Hviezda
22. októbra Žilina, Hotel Holiday Inn
23. októbra Martin, Kino Strojár
24. októbra Banská Bystrica, Aula SZU
6. novembra Lučenec, Kino Apollo
8. novembra Poprad, Dom kultúry
10. novembra Prešov, Kino Scala
11. novembra Levoča, Kino Úsmev
13. novembra Michalovce, Kino Centrum
14. novembra Košice, Divadlo Grand
16. novembra Humenné, Divadelná sála Domu kultúry
debata chyba
Viac na túto tému: #koncertné turné #Peter Nagy