Rolling Stones sa nemusíte klaňať, stačí si ich užiť

Nájsť si zmysluplné zamestnanie, založiť si rodinu, postaviť dom... a zažiť koncert Rolling Stones. Britská kultová formácia už dávno nie je len hudobnou skupinou. Pre fanúšikov sa stala filozofiou, ktorá si našla v ich životných prioritách rovnocenné miesto. Aj z tohto dôvodu budú v stredu desaťtisíce ľudí prúdiť na štadión švajčiarskeho Zürichu, kde „Stoni“ odohrajú ďalší z koncertov z aktuálneho európskeho turné No Filter. Koncertná šnúra síce opäť minula Slovensko, no väčšina fanúšikov v sobotu cestovala do rakúskeho Spielbergu, kde kapela odohrala zatiaľ posledný koncert.

20.09.2017 09:00
Rolling Stones Foto: ,
Členovia Rolling Stones – (zľava) Ronnie Wood, Mick Jagger, Charlie Watts a Keith Richards – počas európskeho turné No Filter.
debata

Cesta do rakúskeho mestečka so známym okruhom formuly 1 bola púťou, ktorú neabsolvovali len skalní priaznivci Rolling Stones, ale aj tí, ktorí si ctia muziku ako takú. Len málokto dnes pochybuje o ich obrovskom hudobnom vplyve. Medzi divákmi sa preto okrem „verných“ vždy nájdu aj takí, ktorí si účasťou na koncerte vylepšujú spoločenský status, alebo jednoducho zvedavci, ktorí chcú Rolling Stones – predtým ako definitívne skončia – vidieť aspoň raz naživo. Tomu však počas sobotného koncertu zďaleka nič nenasvedčovalo.

Predpoveď počasia nebola priaznivá. Vidina večernej búrky, dažďa a chladu vytvárala na tvárach ľudí miernu vrásku. Situáciu nezlepšilo ani všadeprítomné blato, ktoré zo Spielbergu vytvorilo rakúske Glastonbury. Miernu dezilúziu však pred deviatou hodinou razom vystriedalo vzrušenie. Z reproduktorov sa šírili dôverne známe perkusie zo skladby Sympathy for the Devil a bolo len otázkou času, kedy ich bude nasledovať hlas Micka Jaggera. Povestné „woo woo“ zrazu spieval asi 80-tisícový dav. Potlesk a nadšenie však gradovali s príchodom dunivého gitarového zvuku, za ktorým nestál nikto iný ako Ronnie Wood a Keith Richards. Pôsobivému nástupu dal bodku Charlie Watts za bicími.

Všetci členovia Rolling Stones majú nad 70 rokov, na scéne pôsobia už viac ako polstoročie, no na pódiu sú to stále mladíci. Každý z nich je silná osobnosť, ktorá si aj dnes dokáže hravo získať celé publikum. Watts je so stoickým výrazom zrelého upíra mystériom už celé roky; Richards, ktorý si takmer hneď zapálil chýrnu cigaretku, sa na pódiu cíti ako ryba vo vode; nákazlivá energia, ktorá preteká Jaggerom, ho zase ani minútu nenechá bez pohybu. Nesmierne si však koncert užíval aj Ronnie Wood, ktorý sa nespútane premával po scéne. Gitarista z priazne fanúšikov neskrýval radosť. Aj oni mu boli veľkou podporou po tom, čo mu pred turné diagnostikovali rakovinu pľúc.

Gimme Shelter, Paint It Black, Jumpin' Jack Flash, Tumbling Dice či Brown Sugar… Rolling Stones nenechali nič na náhodu a ľudí potešili overenými hitmi. Zoznam piesní však doplnili aj neznámejšími skladbami či novinkou Ride 'Em on Down z posledného albumu Blue & Lonesome. Dve hodiny v spoločnosti tých najlepších sprievodných hudobníkov, výborného zvuku a skvelej svetelnej šou ušli rýchlo. A dokonca bez dažďa. Každý si chcel počas ponúknutého času vystriehnuť svoju súkromnú chvíľku, silný moment, v ktorom by sa na ňom usadila aspoň časť z ich lesku. Aj keď to bolo v obrovskom dave poriadne ťažké, trošku si odkrojiť sa muselo podariť každému.

Kapelu Rolling Stones často označujú za karikatúry samých seba. Je to však nezmysel. Ako hovorí aj názov turné – No Filter – skupina si žiadnym ohýbaním reality pomáhať nemusí. Je nenútená, prirodzená a čo je najdôležitejšie, koncerty si stále naplno užíva. Svoje štyri jazyky tak spoločne vyplazuje jedine kapelám, ktoré sláve postupne zapredali všetko, čomu verili. S Rolling Stones sú 60. roky stále živé a do konca októbra to plánujú dokázať aj ďalším európskym mestám ako Barcelona, Amsterdam, Štokholm či Paríž.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #turné #Mick Jagger #Rolling Stones #Keith Richards