Tramp od Sázavy František Nedvěd oslávil 70 rokov

Svojho brata považuje za rojka, on sa vníma skôr ako pragmatik. Český folkový spevák a gitarista František Nedvěd však svojho nemenej známeho súrodenca Jana predsa len v niečom doháňa. Rok po ňom oslávil okrúhle 70. narodeniny.

23.09.2017 12:00
František Nedvěd Foto:
František Nedvěd sa stal českou hudobnou legendou spolu so svojím bratom Janom. Po rozchode s ním vydal viacero sólových albumov.
debata

Údolie stredočeskej rieky Sázava je rajom trampov. Nie je to tak dávno, čo tadiaľ vlak známy ako Posázavský pacifik denne vozil stovky ľudí, ktorí si chceli vychutnať divokú prírodu lemovanú osadami s menami ako Údolie ticha, Arizona či Toronto. Sú to miesta, kde kedysi pri táborovom ohni spieval svoje pesničky aj otec českého trampingu Bob Hurikán, no tieto miesta zrodili aj ďalšie legendy. Práve tam dostal svoje prvé lekcie z trampskej hudby aj František Nedvěd, ktorý so svojím bratom dlhé roky tvoril vyhlásené české duo.

František spolu s Janom pochádzajú z pražského Spořilova, no vyrastali v dedine Luka pod Medníkem pri rieke Sázava, kde mali ich rodičia postavenú chatu. Ich spoločné hudobné začiatky poznamenal bigbít, no neskôr im, možno aj vplyvom prostredia, učarovala trampská hudba. Postupne tak vznikli formácie ako Brontosauři, Spirituál kvintet či jednoducho Nedvědi – ako ich pozná väčšina fanúšikov. František Nedvěd v mladosti vystriedal niekoľko zamestnaní, bol spojárom, opravárom telefónov, šoférom, no až v roku 1986 sa rozhodol, že svoj čas rozdelí výhradne medzi koncertovanie a rodinu. Voľné chvíľky však venoval aj obľúbenému tenisu, čo sa mu neskôr skoro stalo aj osudným. Po vážnom zranení, ktoré pri športe utrpel, sa musel podrobiť operácii chrbtice.

Mladší z „Nedvědů“ mal vždy tuhý korienok, do formy sa chcel navyše dostať aj kvôli koncertu, ktorý navždy zostal vrcholom ich kariéry. Písal sa rok 1996 a ich vystúpenie na Strahove navštívilo 70-tisíc fanúšikov. Súrodenecký vzťah následne poznačili vážne nezhody a bratia sa prestali stýkať. František sa vydal na sólovú dráhu, kde sa mohol konečne venovať aj obľúbenému country. Úspech mu opäť prekazilo zranenie chrbtice, no tentoraz mohlo mať smrteľné následky. Šťastena mu však zostala naklonená a pri zotavovaní využil prvú príležitosť, aby z nemocnice ušiel na koncert.

Hudba bola pre neho vždy dôležitejšia ako trápenie sa nad zdravotným stavom, ktorému nepomáhala ani cukrovka. Ako však začiatkom roka prezradil pre Markízu, sťažovať sa nemôže: „Zatiaľ to ide a so všetkými chorobami si krásne rozumiem. Len aby som to ešte vydržal, aby som mohol hrať, spievať a rozdávať to, čo som dostal do vienka.“ Energiu zrejme stále má, čo dokazuje aj koncertnou šnúrou, v rámci ktorej navštívi so synom Vojtom aj Slovensko. Či opäť vystúpi aj so svojím starším bratom, je hudba budúcnosti.

3-krát František Nedvěd

  • Dlho žil v Prahe, po rokoch sa však opäť presťahoval k rieke Sázava.
  • K sedemdesiatke dostal narodeninový koncert v Lucerne, ktorý odohrá 24. septembra.
  • S bratom sa viackrát opäť zišli aj rozišli. Ďalšiu spoluprácu v súčasnosti vylučuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Jan Nedvěd #František Nedvěd #Sázava