BHS: Osud nadelil Petrovi Ebenovi kráľovský nástroj

"Keby som nemal nikoho, kto by ma mohol počúvať, nedokázal by som písať," vyznal sa Petr Eben (1929-2007). Jeden z najvýznamnejších skladateľov súčasnej českej i svetovej hudby.

27.09.2017 14:14
31 bratislavsky organovy festival Foto:
Marek Vrábel je stálicou slovenskej organovej scény.
debata

Keďže v časoch totality sa duchovné a náboženské hodnoty nenosili, tlieskali jeho dielam v prestížnych zahraničných hudobných sieňach i chrámoch, doma nemal na ružiach ustlané. Napriek tomu neemigroval.

Tvrdil, že každému skladateľovi osud nadelí nejaký hudobný nástroj. Jemu prisúdil organ. Mal len desať, keď sa stal regenschorim pri veľkom trojmanuálovom organe vo Svätovítskom kostole v Českom Krumlove. Kráľovský nástroj ho sprevádzal po celý život aj ako skladateľa, aj ako interpreta. Posledným improvizačným programom Petra Ebena, ktorý skomponoval viac ako dvesto diel, bol celovečerný cyklus na texty Komenského knihy Labyrint světa a ráj srdce.

„V organových improvizáciách na jedno z vrcholných diel barokovej literatúry sa niekedy snažím modernejším spôsobom vyjadriť dramatické pasáže textu, ako napríklad deformácie ľudských tvárí, svišťanie šípov alebo skĺzavanie z kolesa šťasteny. Atmosféra textu nie je prechádzkou svetom, ale trpkým, satirickým, bizarným a niekedy takmer apokalyptickým pohľadom na svet. A taký je aj charakter hudby,“ osvetlil Petr Eben.

Hudobným partom kompozície vdýchne dušu jeden z najvýraznejších reprezentantov slovenského organového umenia a držiteľ viacerých domácich i medzinárodných ocenení Marek Vrábel, o prednes textov sa postará populárny moderátor, herec a skladateľov syn Marek Eben.

Nedeľa 8. 10. 2017 o 19:00, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, účinkujú: Marek Vrábel – organ, Marek Eben – recitácia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Eben #BHS 2017