BHS: Hudbou lieči Zubin Mehta duše

"Všetka chvála na adresu Wiener Philharmoniker sa koniec koncov javí ako nedostatočná," skonštatoval Richard Strauss.

28.09.2017 07:00
Zubin Mehta Foto:
Dirigent Zubin Mehta.
debata

Slová obdivu neadresoval nemecký neskororomantický skladateľ „viedenským filharmonikom“ náhodou. Kvality orchestra osobne poznal nielen ako poslucháč, pod jeho taktovkou odohrali v prvých desaťročia 20. storočia nemálo koncertov. „Sú nedostižní,“ pridal prominentný nemecký hudobník Hans Knappertsbusch, preslávený unikátnym štýlom dirigovania. A rakúsky skladateľ a znamenitý dirigent svojich čias Gustav Mahler zdôraznil, že ho s orchestrom spája „puto hudobného umenia“.

V roku, keď elitné hudobné teleso oslavuje 175. výročie svojho vzniku, ozdobia Wiener Philharmoniker svojím koncertom náš najväčší hudobný sviatok znova. Pred tromi rokmi spoznali ich kvality návštevníci BHS „naživo“. Kto nemal šťastie a nestihol si vopred zaobstarať vstupenku, nepochybne si nenecháva ujsť aspoň Novoročné koncerty, ktoré ponúkajú v priamom prenose televízne stanice v takmer stovke krajín. Alebo Koncerty letných nocí, ktoré do zámockého parku viedenského Schönbrunnu každoročne a v každom počasí pritiahnu aj stotisíc milovníkov hudby. Napokon, podľa odborníkov „orchester charakterizuje umelecká kvalita budovaná dlhoročnou tradíciou, nezameniteľnou súhrou, technickou virtuozitou a celým spektrom farebných odtieňov“.

„Všetko vychádza z hudby. Robím všetko, čo si vyžaduje. Musím so svojimi hudobníkmi komunikovať… Obsah a inšpirácia sú záležitosťou okamihu,“ vysvetľuje hviezdny dirigent Zubin Mehta. Rodák z indického veľkomesta Bombaj mal osemnásť, keď odišiel do Viedne na štúdiá. Nečudo, že po ich absolvovaní dostal už ako mladý krátko po víťazstve v dirigentskej súťaži v Liverpoole ponuku aj od Viedenských filharmonikov. Práve s nimi sa do Bratislavy vráti jeden z najprominen­tnejších dirigentov, ktorý na čele popredných svetových orchestrov vystupoval na všetkých kontinentoch. Aby si opäť podmanil publikum kvetnatým a farbami hýriacim energickým štýlom, ktorým desaťročia lieči ľudské duše.

"Čo je vlastne dirigovanie? Komunikácia. A to, čo v istej chvíli sprostredkúvam, je to, čo práve cítim a čo moji hudobníci potrebujú. Pretože ja som na pódiu práve kvôli nim,“ dodáva hudobník, ktorý za svoju umeleckú tvorbu získal množstvo prestížnych ocenení a vyznamenaní. Patrí k nim aj hviezda na losangeleskom Chodníku slávy.

piatok 29. 9. 2017 o 19. h, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, účinkujú: Wiener Philharmoniker, Zubin Mehta – dirigent, Rainer Honeck – husle, Robert Nagy – violončelo, Martin Gabriel – hoboj, Sophie Dartigalongue – fagot

Program:
Johannes Brahms – Tragická predohra, op. 81
Joseph Haydn – Sinfonia concertante B dur, Hob. I:105
Béla Bartók – Koncert pre orchester

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zubin Mehta #BHS 2017