BHS: Chopinom dojal aj Karajana

"Pokiaľ mi pamäť siaha, vždy ma oveľa viac zaujímala hudba ako spoločné hry a naháňačky s rovesníkmi za loptou. Bola to nástojčivá túžba, ktorú som nedokázal potlačiť," hovorí Evgeny Kissin.

28.09.2017 15:00
Evgeny Kissin Foto:
Klavírny virtuóz Evgeny Kissin.
debata

„Niekto by mohol povedať, že moje detstvo nebolo normálne, ale pre mňa bol čas s hudbou a klavírom niečo také prirodzené ako dýchanie,“ pokračuje fenomenálny klavirista, ktorý vraj nebol zázračným dieťaťom, čo začalo hrať, keď malo dva roky. Ale rovno malým géniom.

„Odmalička som túžil hrať na klavíri. Nie preto, aby som sa pripravoval na hodiny, ale pre vlastné potešenie,“ tvrdí. Keď poriadne necvičil, učiteľka klavíra mu poradila, aby radšej vymenil krídlo za bubny. „Na bicie som však hral tak zle, že som sa radšej vrátil ku klavíru,“ prezrádza. Keď v šestnástich debutoval v Carnegie Hall, povedala mu pedagogička, že nikdy predtým nezahral Chopinovu Fantáziu tak skvele, ako pred Herbertom von Karajanom. „Keď som dohral, pozrel som sa na Karajana, vstal, urobil pár krokov k nemu a videl, ako mi posiela vzdušný bozk. Potom si zložil slnečné okuliare a utrel vreckovkou slzu,“ spomína. Po vystúpení za ním prišla Karajanova manželka a povedala: "Som za neho vydatá tridsať rokov, ale ešte nikdy som ho nevidela takého dojatého.

Recenzie Kissinových vystúpení hýria superlatívmi. Je vraj dokonalým virtuózom, ktorého hra fascinuje. Všestranným umelcom s prenikavým intelektom a obdivuhodným duchovnom. Oplýva jedinečnou muzikalitou a jeho poézia prednesu nabitá bohatými a plnými tónmi mu vyniesla zaslúženú slávu.

„Som romantik. Moja romantická povaha sa odráža aj vo výbere hudby a v štýle interpretácie. Ale naučil som sa, že moje osobné preferencie istých diel i skladateľov a schopnosť interpretovať kompozície na vysokej profesionálnej úrovni sú dve rozdielne veci, ktoré spolu nesúvisia,“ vysvetľuje.

Pre svoje prvé vystúpenie na BHS si vybral Bartókov Klavírny koncert č. 2 z roku 1931, ktorý patrí medzi najnáročnejšie diela klavírnej literatúry. Partnerom štyridsaťjeden­ročného virtuóza klaviatúry bude Slovenská filharmónia s americkým dirigentom Lawrenceom Fosterom. „Keď máte hudobný talent, je nemožné hudbu nemilovať,“ dodáva Evgeny Kissin. Mimochodom, o účinkovanie ruského klaviristu, ktorý má dnes britské a izraelské občianstvo, sa usilovali organizátori už niekoľko rokov. Konečne prichádza, aby ponúkol mimoriadny hudobný zážitok.

streda 4. 10. 2017 o 19. h, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, účinkujú: Slovenská filharmónia, Lawrence Foster – dirigent, Evgeny Kissin – klavír

Program: Franz Liszt – Orfeus, symfonická báseň, Béla Bartók – Koncert pre klavír a orchester č. 2, Johannes Brahms – Symfónia č. 4 e mol op. 98

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Evgeny Kissin #BHS 2017