BHS: Láska z kozmu

Zjavenie z vesmíru. Niečo medzi tradičným chápaním hudby a čímsi až mimozemsky neskutočným. Tak znie Symfónia Turangalila Oliviera Messiaena, najvplyvnejšieho aj najkontroverznejšieho člena umeleckého zoskupenia Mladé Francúzsko.

28.09.2017 18:00
Yutaka Sado Foto:
Yutaka Sado.
debata

Po premiére koncom štyridsiatych rokov spôsobila nenapodobiteľná skladba doslova poplach. Niekoho môže zdvihnúť zo stoličky aj dnes. Je časťou voľného piesňového triptychu, ku skomponovaniu ktorého inšpirovala francúzskeho skladateľa romantická legenda o Tristanovi a Izolde. Fascinovala ho totiž – ako vo veľkej časti jeho tvorby – téma lásky, čo prekračuje hranice telesnej schránky a ľudského myslenia.

Do názvu znejúceho mystikou zakomponoval dve slová jedného z najstarších jazykov sveta – turanga a lila. Ich význam možno preložiť ako pieseň lásky, hymnus o živote, čase a smrti. Do vzdialených končín Ázie vedie poslucháčov aj rytmom indických rág. Efekt kozmických sfér zas vyvolávajú glisandá elektrizujúcich Martenotových vĺn. Elektronického nástroja, ktorý Messiaen ako jeden z prvých využil vo vážnej hudbe. V Bratislave sa jeho partu zhostí Valérie Hartmann-Claverie. Dialóg s Martenotovými vlnami bude viesť aj klavír, za ktorý si sadne Roger Muraro.

Symfóniu Turangalila, ktorá u nás nezaznela takmer tri desaťročia, uvedie rakúsky Tonkünstler-Orchester. Symfonický orchester, ktorý začal svoju históriu písať už začiatkom 20. storočia, si uvádzaním rôznych žánrov – napríklad aj džezu – a stabilným pôsobením na troch miestach permanentne udržiava kontakt so súčasnosťou. Na jeho čele bude stáť Yutaka Sado, jeden z najvýznamnejších japonských dirigentov generácie päťdesiatnikov, ktorého mentorom a dlhoročným spolupracovníkom bol Leonard Bernstein.

piatok 6. 10. 2017 o 19. h, Koncertná sieň Slovenskej filharmónie, účinkujú: Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Yutaka Sado – dirigent, Roger Muraro – klavír, Valérie Hartmann-Claverie – Martenotove vlny

Program: Olivier Messiaen Symfónia Turangalîla

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2017