Tom Petty – od lámačov sŕdc po hviezdnu superskupinu

Horúčke 60. rokov podľahol rovnako ako nekonečný zástup mladíkov, ktorí svoju budúcnosť odrazu videli celkom jasne – v hudobnej skupine. Pokým však prvotný ošiaľ mnohých časom opustil, on svoj sen vytrvalo prenasledoval aj naďalej a so svojimi modlami z detstva neskôr spolupracoval ako rovnocenný partner. Výnimočný muzikantský príbeh však už, žiaľ, patrí do hudobnej histórie. Jeho hlavný aktér, americký rockový gitarista a spevák Tom Petty, v pondelok zomrel vo veku 66 rokov.

03.10.2017 18:48
debata
Spevák a gitarista Tom Petty, ktorý len nedávno... Foto: Reuters, Jeff Haynes
Tom Petty Spevák a gitarista Tom Petty, ktorý len nedávno dokončil posledné turné, zomrel vo veku 66 rokov.

Toma Pettyho médiá omylom pochovávali už skôr. Po tom, čo v pondelok ráno utrpel infarkt, informáciu o jeho úmrtí niektorým médiám oznámil zdroj z losangeleskej polície. Hudobník však vtedy ešte žil, zomrel až o niekoľko hodín. „Sme zdrvení, že musíme oznámiť predčasnú smrť otca, manžela, brata, lídra a priateľa Toma Pettyho,“ oznámil v mene rodiny Pettyho dlhoročný manažér Tony Dimitriades. Zároveň dodal, že hudobník zomrel obklopený rodinou, členmi jeho kapely a priateľmi. Smutná správa prišla len týždeň po tom, čo Tom Petty dokončil turné so svojou kapelou Heartbreakers, pripomínajúce 40. výročie od ich vzniku. Aj keď „Lámači sŕdc“ ovplyvnení južanským rockom a blues v 70. rokoch rodáka z Floridy preslávili, určujúcejšie stretnutia s hudbou zažil už oveľa skôr.

Keď mal Petty jedenásť rokov, o rokenrol sa príliš nezaujímal. Všetko sa zmenilo v okamihu, keď sa vďaka jeho strýkovi osobne stretol s Elvisom Presleym. „Kráľ rokenrolu“ na neho nesmierne zapôsobil a on sa od tej chvíle stal jeho verným fanúšikom. Keď mal 12 rokov, rodičia mu kúpili prvú gitaru, no bola taká nekvalitná, že mu trvalo večnosť, kým ju vôbec naladil. K hudbe viac-menej pristupoval pasívne až do momentu, keď na scénu prišli Beatles. S expandujúcou beatlemániou a s novou elektrickou gitarou zrazu narástli aj jeho muzikantské ambície. „Túžil som byť rokenrolovou hviezdou, ale nechápal som, čo musí človek urobiť, aby sa ňou stal. No v tej minúte, keď som uvidel Beatles v šou Eda Sullivena – a to platilo pre tisícky ďalších chlapcov ako ja – vedel som, že existuje cesta. Vezmeš priateľov a stane sa z vás súdržná jednotka. A robíte hudbu a užijete si pri tom množstvo zábavy. To bolo niečo, s čím som sa identifikoval,“ spomínal Petty v knihe Conversations With Tom Petty.

Prvým hudobným mentorom Toma Pettyho sa stal jeho priateľ Don Felder, ktorý sa neskôr pridal ku kapele Eagles. Ten mu dal dobré predpoklady na to, aby sa neskôr mohol pripojiť ku kapele Mudcrutch. Skupina mala úspech, zmluvu s nimi dokonca podpísal aj Leon Russell z losangeleskej spoločnosti Shelter Records. Tesne po tom sa však rozpadla a Pettyho kroky smerovali k novovzniknutej formácii Heartbreakers. Veľký úspech dosiahol už ich prvý eponymný album z roku 1976. Pochádzajú z neho aj hity, ktoré nikdy nesmeli chýbať v jeho koncertnom repertoári ako Breakdown či American Girl. Príbehy žien sa v jeho skladbách neskôr vyskytovali pomerne často. „Ženské charaktery ma vždy fascinovali,“ priznal Petty pred 20 rokmi pre New York Daily News.

S kapelou vydal Petty viac ako desať štúdiových albumov, z ktorých viaceré piesne dobyli prvé priečky amerických hitparád. Svoj detský sen však začal doslova prežívať v roku 1988. Petty sa pripojil k náhodne vzniknutej superskupine Traveling Wilburys, ktorú okrem neho tvorili bývalý Chrobák George Harrison, Bob Dylan, Roy Orbison a Jeff Lynne. Z fiktívnej rodiny Wilburyovcov nakoniec vzišli dva úspešné albumy a napriek tomu, že tlak na kapelu bol enormný, nikdy spolu nevystúpili naživo.

Na spoluprácu s Georgeom Harrisonom, jedným zo svojich idolov, si Petty spomínal v roku 2007 pre MassLive.com: „Miloval to. Vždy mi vravel, že nikdy nezamýšľal byť sólovým hráčom, len sa zrazu v tejto pozícii ocitol. Takže keď začal znovu hrať v kapele, veľmi si tu užíval. Rozhodne prekypoval entuziazmom viac ako ktokoľvek z nás.“

Tom Petty sa v pozícii sólového hudobníka ocitol takisto. Z tejto éry vzišli albumy Full Moon Fever (1989), Wildflowers (1994) a Highway Companion (2006). S kapelou Heartbreakers vydal posledný album Hypnotic Eye v roku 2014. V roku 2002 formáciu uviedli do Rokenrolovej siene slávy. Počas kariéry predal Petty viac ako 80 miliónov nosičov a zaradil sa tak k najpredávanejším hudobníkom všetkých čias.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bob Dylan #The Beatles #George Harrison #Tom Petty #Traveling Wilburys #Heartbreakers