Koncert Ursiny 70: Z pocty originálu sa stal originál

Uchopiť ponúknutý materiál a kreatívne sa s ním popasovať. Čím väčšia výzva, tým lepšie. Výnimočný slovenský hudobník Dežo Ursiny bol známy tým, že sa automatizmu v tvorbe na míle vyhýbal. Uctiť si ho pri príležitosti nedožitých 70. narodenín sa preto nedalo lepšie, ako rovnakým spôsobom pristúpiť aj k jeho hudbe. Koncert s názvom Ursiny 70, ktorý sa v stredu konal v bratislavskom klube MMC, sa nesnažil o verný duplikát. Z množstva hudobníkov, ktorí sa vystriedali na pódiu, tam každý z nich zanechal svoj vklad a z pôvodnej pocty sa tak stal hudobný sviatok sám osebe.

06.10.2017 07:00
Dežo Ursiny 70 Foto:
Deža Ursinyho pri príležitosti jeho nedožitých 70. narodenín pripomenul koncert Ursiny 70. Na snímke jeho syn Jakub Ursiny (spev) a členovia skupiny Talent Transport Marián Slávka (bicie) a Filip Hittrich (basgitara).
debata

Dežo Ursiny by možno prehodnotil, či zostane „bigbiťákom“, ak by počul, ako dobre jeho skladby znejú v podaní sláčikového kvarteta. O podmanivý a dojemný úvod koncertu sa totiž postaralo Moyzesovo kvarteto, ktoré zhudobnilo jeho tri skladby – Apple Tree In Winter, Vodná veža a Pod hladinou. O Ursinyho skladbách sa niekedy zvykne hovoriť ako o zhudobnených básňach, no len čo začal jeho hlas znieť skrz sláčiky, toto slovné spojenie dosiahlo celkom novú úroveň. Výnimkou bola skladba Pod hladinou, ktorej svoj hlas prepožičala speváčka Sisa Feher.

Ako však diváci v beznádejne vypredanom klube MMC, niekedy veľmi nevhodne, pripomenuli, v pozícii tlmočníka skladieb Deža Ursinyho chcú vidieť len jedinú osobu – jeho syna Jakuba, ktorý stál za celým koncertom. Ten sa na scéne objavil spoločne s kapelou Talent Transport a Dorotou Nvotovou, aby opäť oživili Ursinyho nezrealizovaný muzikál Peter a Lucia. Z balkóna sa tomu osobne prizerala aj autorka pôvodného libreta – prozaička Alta Vášová.

Vypredaná sála koncertu Ursiny 70. Foto: Andrej Gálik
Ursiny 70 Vypredaná sála koncertu Ursiny 70.

Je to len pár mesiacov, čo tento projekt odznel aj na festivale Pohoda, o to viac tešilo zistenie, k akým kvalitám sa odvtedy dokázal prepracovať. Či už to bolo spôsobené výnimočnosťou chvíle alebo intímnosťou prostredia, Ursinyho skladby v aranžmánoch Vladislava „Slnka“ Šarišského pôsobili spolu so spevom Jakuba Ursinyho a Doroty Nvotovej celistvejšie a zohranejšie. Hrôzy a nezmyselnosť vojny, o ktorých hovoril aj autor románu Peter a Lucia Romain Rolland, sa im tak podarilo pretvoriť na číre potešenie z hudby.

Vrcholov večera bolo niekoľko a už o pár chvíľ pomyselný Modrý vrch diváci opäť dosahovali pri obnovenej formácii Provisorium. Na scéne sa opäť stretla slovenská muzikantská špička, ktorá ponúkla prierez celou tvorbou Deža Ursinyho – od Beatmenov až po jeho posledný album Príbeh. Okrem Jakuba Ursinyho, v ktorého frázovaní cítiť čoraz väčšie sebavedomie, sa na pódiu vystriedali aj mnohí hostia. Sisa Feher sa vrátila, aby sa na chvíľku vcítila do úlohy Mariky Gombitovej v muzikáli Neberte nám princeznú, Kamil Mikulčík sa pozrel na Ursinyho Tvár v zrkadle a hudobník Tomáš Sloboda si zase na svoje obľúbené 60. roky v hudbe zaspomínal prostredníctvom hitu Let's Make a Summer. Znásobiť jeho hlas pritom pomohol nielen Jakub Ursiny, ale aj spevák a hudobník Vlado Nosáľ, ktorý mal tú česť zahrať si na Ursinyho gitare Gibson The Paul.

Skladbu Let's Make a Summer skupiny... Foto: Andrej Gálik
Tomáš Sloboda Ursiny 70 Skladbu Let's Make a Summer skupiny Beatmen prišiel odspievať hudobník Tomáš Sloboda.

Na koncerte Ursiny 70 sa stretla vzácna energia, muzikantská precíznosť, no najmä radosť zo samotnej chvíle, ktorá v jednom celku musela miestami prenikať vysoko až k samotnému oslávencovi. Minimálne siahala na slnkom zaliaty zelený kopec, kde Deža Ursinyho zvečnil fotograf Vladimír Hák. Práve táto podobizeň ho totiž po celý koncert pripomínala. „Som rád, že sme sa všetci dožili Dežovej sedemdesiatky, no musím povedať, že jeho narodeniny sa začali oslavovať už koncom septembra a trvalo to skoro do Vianoc,“ pripomenul počas koncertu básnik a Ursinyho blízky priateľ Ivan Štrpka. Čoskoro však na oslavu budú aj ďalšie príležitosti. V banskobystrickej Záhrade pokrstia 7. októbra spevník s jeho piesňami. Prierez Ursinyho tvorby zahrá kapela Definitívum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dežo Ursiny #MMC #Jakub Ursiny #Provisorium #Peter a Lucia #Beatmen