BHS: Jubilejný aj spomienkový

"Komponovať nejakú skladbu znamená predpokladať, že človek bude každý deň rovnaký. Ale ja som si to predlžoval tak, že som tri dni nespal. Som presvedčený, že s každým spánkom prichádza mikrosmrť," vysvetľoval Marián Varga.

10.10.2017 14:00
koncert, drahy vaclav havel, marian varga... Foto: ,
Marián Varga počas vystúpenia v roku 2011.
debata

Inokedy zas osamelý bežec slovenskej hudobnej scény vtipkoval: „Som o niečo horší ako geniálny, ale najlepší z tých negeniálnych.“ A pridával, že si pripadá ako človek bez minulosti.

Pôvodne to mal byť koncert venovaný okrúhlym výročiam dvoch slovenských skladateľov. Sedemdesiatke hudobníka, pre ktorého existovala len „jedna“ hudba, a deväťdesiatke skladateľa a predstaviteľa slovenskej filozofie hudby, reagujúceho na podnety európskej hudby. Osud však rozhodol inak. Pre Ladislava Burlasa to bude jubilejný koncert, na dielo Mariána Vargu sa bude už len spomínať.

„Mariánovu umeleckú cestu charakterizujú mnohé vrcholy, no rovnako presne ju charakterizujú aj jeho výhybky, jeho rozhodnutia obísť modly, rozhodnutia zbaviť sa umŕtvujúcej záťaže. Jeho ,straty' či ,prehry' boli pritom oveľa zjavnejšie, ako jeho ,nálezy' či ,výhry'. Naša hudobná verejnosť nechápala a ťažko znášala dlhé prestávky, ktoré oddeľovali fázy jeho tvorivých premien a ich produkty. Myslím si, že tieto tvorivé prestávky spôsoboval najmä strach zo smrti hudby. Intuitívne ju cítil oveľa skôr ako my, jeho hľadania boli hľadaním života v hudbe, ktorá si má nielen uctiť svojich predkov a oslovovať poslucháčov…“ napísal pre víkendovú prílohu Pravdy skladateľ, predseda festivalového výboru BHS a hudobníkov priateľ Vladimír Godár v Malej elégii za Mariánom Vargom.

V programe jubilejného a spomienkového večera zaznie Vargova Musica contertante. Ide síce o klasickú kompozíciu, ale svojimi improvizáciami mu v nej vzdajú hold hudobníci, s ktorými hrával a vážil si ich ako umeleckých kolegov – Fedor Frešo, Andrej Šeban, Martin Valihora a Vladislav Šarišský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2017