BHS: Nie perfekcionizmus, ale sila posolstva

"Necítim žiadny rozdiel medzi hudbou skomponovanou včera a tou, ktorá vznikla v minulých storočiach. Najdôležitejšie je, aby bola emocionálne pôsobivá, vnútorne intenzívna a absolútne presvedčivá," tvrdí Gidon Kremer.

11.10.2017 14:18
debata

Lotyšský huslista a dirigent si dal k päťdesiatke nezvyčajný dar. Založil komorný orchester, nesúci jeho meno: Kremerata Baltica. A združil v ňom vynikajúcich mladých hudobníkov z Estónska, Litvy a Lotyšska. „Je to demokratická spoločnosť v hudbe s otvorenou mysľou, sebakritická a nadväzujúca na moje hudobné myslenie,“ opísal jeho charakter pre New York Times.

Lucas Debargue. Foto: BHS
Lucas Debargue Lucas Debargue.

Len v tomto storočí účinkovala Kremerata Baltica vo vyše päťdesiatke krajín, navštívila viac ako šesť stoviek miest a realizovala vyše tisícky koncertov. „Pri interpretácii hudby je oveľa dôležitejšie ako technická virtuozita hráčov ich vzťah k danej skladbe a vnútorná potreba niečo vyjadriť. Perfekcionizmus je limitovaný – posolstvo hudby stojí vysoko nad bezchybnou dokonalosťou techniky,“ hovorí Kremer.

Svetoznáme zoskupenie predvedie Bartókovo Divertimento pre sláčikový orchester aj Šostakovičovu Komornú symfóniu pre sláčikový súbor a bicie nástroje. Dvom klavírnym koncertom – Mozartovmu a Haydnovmu (ktorý svojským spracovaním u nás spopularizoval Marián Varga) – vdýchne na čierno-bielych klávesoch život Lusac Debargue. Dvadsaťšesťročný francúzsky klavirista, ktorý vo všetkých disciplínach Čajkovského medzinárodnej súťaže získal Cenu moskovských hudobných kritikov. Aplaudovali jeho mimoriadnemu talentu, umeleckej vízii a kreativite.

„Ľudia ho obdivujú, pretože je skutočným hudobníkom. Vášnivo miluje hudbu a vie o nej všetko. A nielen o hudbe. Zaujíma sa o literatúru a umenie, čo má veľký vplyv na jeho umenie. Hrá s nadšením a láskou,“ povedal o Lucasovi Debarguovi špičkový virtuóz Boris Berezovsky, jeden z najvychytenejších klaviristov súčasnosti, prezývaný „január za klavírom“. Mladý Francúz má aj iné záujmy – maľovanie, film, džez, a už sa venuje aj komponovaniu hudby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2017