Elán končí turné vo veľkom štýle

Skupina Elán slávila s turné Živých nás nedostanú veľký úspech, ukončiť sa ho preto rozhodla priam megalomansky.

13.10.2017 12:00
Jožo Ráž Foto:
Elán zahrá na vynovenom trnavskom štadióne.
debata (1)

Posledný koncert šnúry odohrá v piatok 13. októbra v Trnave pred 16-tisícovým davom fanúšikov na vynovenom Štadióne Antona Malatinského. Do Trnavy sa Elán vracia po dvadsiatich rokoch.

Piatok trinásteho sa podľa povier považuje skôr za nešťastný deň, spevák skupiny Elán Jožo Ráž v tom však problém nevidí: "Trinástka je moje šťastné číslo. Je to aj dátum mojej svadby, takže mne to absolútne vyhovuje.“ Trnavský koncert má byť ich posledným vystúpením pod holým nebom, budúcoročné 50. výročie už kapela plánuje osláviť v halách. Skupina si potom podľa vlastných slov chce dať dva roky prestávku, Jožo Ráž dokonca opäť spomína aj odchod z kapely.

Na takmer dvojhodinovom koncerte zaznie 27 skladieb, ktoré ponúknu prierez tvorbou Elánu. Nebudú chýbať najväčšie hity a, ako napovedá aj názov turné, ani skladby z aktuálneho albumu Živých nás nedostanú. Kapela si na koncertnej šnúre takisto pripomína nedávne 30. výročie albumu Hodina slovenčiny so skladbami ako Zaľúbil sa chlapec, Stužková či Kráľovná bielych tenisiek. Do koncertného repertoáru skupina zaradila aj pieseň Zvláštny smútok víťazov, ktorú po prvý raz naživo hrali len počas tohto turné.

"Je tam geniálny text Borisa Filana a myslím, že spolu s názvom skladby hovorí za všetko. Je to naozaj zvláštny smútok, keď človek dosiahne to, o čo sa snaží. Je dôležité nestrácať nádej a dať si ďalšie méty. My sme, našťastie, tie méty vždy mali a mať aj budeme,“ povedal na margo skladby Vašo Patejdl, ktorý sa práve počas nahrávania albumu Hodina slovenčiny rozhodol, že kapelu Elán na čas opustí.

Podľa Patejdla je čoraz ťažšie prekvapiť ľudí na koncertoch niečím novým. Aj pod holým nebom chcú preto fanúšikov potešiť kvalitným ozvučením a projekciami, ktoré budú sprevádzať jednotlivé skladby. Na pódiu sa opäť objaví aj trojčlenná dychová sekcia, na ktorú po predchádzajúcich skúsenostiach z turné The Best Of kapela nedá dopustiť. "S dychmi sme koketovali už od začiatku. Pre mňa dychová sekcia vždy patrila do kapely,“ tvrdí Patejdl. Okrem "dychov“ a tvrdého jadra kapely sa na scéne opäť objavia aj Peter Farnbauer (gitara, spev), Ľubo Horňák (klávesy), Števo Bugala (bicie).

Brány štadióna otvoria už o 17. h. Pred skupinou Elán vystúpia predkapely Everlong a Seventh Weapon. Vzhľadom na vysoký počet návštevníkov a piatkovú dopravnú špičku organizátori apelujú na ľudí, aby prišli na koncert v dostatočnom časovom predstihu. Dá sa naň dostať aj mimoriadnym vlakom s odchodom o 17.30 h z Bratislavy. Späť sa môžu návštevníci koncertu dostať bežným spojom s odchodom z Trnavy o 22.34.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Elán #Štadión Antona Malatinského