Richard Adam: Od hviezdy swingu po špióna CIA

V čase najväčšej slávy konkuroval aj Karlovi Gottovi a možno by to tak bolo aj naďalej, ak by ho režim neuväznil a nezakázal mu činnosť. Vo veku 86 rokov zomrel český spevák, hviezda swingu z prelomu 50. a 60. rokov, milovník a idol žien Richard Adam. České médiá o tom informovala dcéra zosnulého speváka Zuzana Hainallová.

15.10.2017 13:48 , aktualizované: 17:11
Richard Adam Foto:
Spevák Richard Adam zomrel vo veku 86 rokov (na snímke detail z prebalu platne Richard Adam ‎– Pop Galerie).
debata

S menom Richard Adam sa automaticky spájajú hity ako Tina Marie, Páni kluci, Můj strýček, Cestář či Příliš mlád. Na svojom konte má asi 330 piesní, ktoré nahral pre Československý rozhlas a vydavateľstvo Supraphon. Rodák z Prahy však nemal úspech len v Československu, ale aj v zahraničí. V NDR, kde pôsobil v prvej polovici 60. rokov, bol istý čas dokonca populárnejší ako Karel Gott, ktorý tam takisto uvádzal väčšinou českú tvorbu s nemeckými textami. Uznaniu sa tešil aj vo vtedajšom Sovietskom zväze. Z jeho piesne Tina Marie sa tam predalo viac ako milión nosičov.

Profesionálne sa Adam začal venovať spevu až po tom, čo robil záskok v orchestri Zdeňka Bartáka. V roku 1950 ho obsadili v novozaloženom Orchestri Jaroslava Ježka, svoje schopnosti neskôr rozvíjal aj v kaviarňach a baroch s rôznymi tanečnými súbormi. Do širšieho povedomia sa dostal ako stály hosť súboru Jaroslava Echtnera.

Prvú sólovú nahrávku vydal s orchestrom Jiřího Procházku, rad pesničiek naspieval s orchestrom Dalibora Brázdu. V roku 1957 vyhral Národnú súťaž tanečnej piesne a neskôr sa stal stálym hosťom Orchestra Karla Vlacha. Objavil sa aj v televíznom filme Plaváček či v relácii Spomienky nám zostanú. Bol tiež autorom a moderátorom pesničkového televízneho seriálu Stará láska nehrdzavie.

S nástupom normalizácie po roku 1968 sa aj u neho dostavila vlna zákazov, ústrkov a politických perzekúcií. „Niektorí moji kolegovia, ktorí predstierali, že boli utlačovaní komunizmom, nevedia odpovedať na otázku, kde sa teda vzali tie stovky ich nahrávok, keď tvrdia, že nemohli spievať. Ja som na tom bol trošku inak,“ spomínal Adam v roku 2007 pre portál Ahaonline.cz. Dôvodom bolo podozrenie ŠtB, že spolupracoval s CIA, čo sa, ako Adam neskôr verejne vyhlásil, zakladalo na pravde. Štátnej bezpečnosti sa však vtedy nepriznal, preto na neho našili obvinenie z pašeráctva diamantov. Vo väzení strávil dva roky. Spevák neskôr rád vtipkoval, že ak by mu k ústupu z výslnia nepomohol režim, určite by to bola láska k ženám, ktorých spoločnosť často preferoval aj pred lukratívnymi pracovnými ponukami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #CIA #ŠtB #normalizácia #swing #Richard Adam