Milan Adamčiak sa do SNG vráti prostredníctvom hudby

Slovenská národná galéria pripomenie jednu zo svojich hlavných výstav tohto roka – retrospektívu Milana Adamčiaka.

17.10.2017 07:00
Milan Adamčiak Foto:
Na umelecký odkaz Milana Adamčiaka upozornila výstava SNG s názvom Adamčiak, začni!
debata

Urobí tak hudobne, koncertom, na ktorý pozýva do svojho bratislavského sídla, do Esterházyho paláca na Námestí Ľudovíta Štúra v stredu 18. októbra o 18:00. Publikum si na vystúpení popredného multižánrového slovenského klarinetistu Branislava Dugoviča vypočuje kompozície Milana Adamčiaka, ale aj Johna Cagea a Daniela Mateja.

Dugovič si k spolupráci na koncerte prizval dvoch skladateľov a performerov zo Slovenska a z Veľkej Británie, Daniela Mateja a Eddieho Stevensa. Hudobný podvečer národná galéria prinesie v rámci cyklu Hudba dneška v SNG, ktorý dramaturgicky pripravuje Daniel Matej. Záznam koncertu bude zároveň súčasťou pripravovaného Dugovičovho CD titulu Cross Country Skiing.

Na umelecký odkaz významného slovenského výtvarníka, osobnosti neoavantgardy Milana Adamčiaka (1946 – 2017) upozornila od marca do júna výstava SNG Adamčiak, začni! Retrospektívna prehliadka predstavila v hlavných črtách autorovu tvorbu od roku 1964 po súčasnosť. Adamčiak bol jedinečný tým, že svoj autentický intermediálny program postavil na prieniku vedy, hudby, poézie a vizuálneho umenia. Výstava bola zároveň jedným z jeho posledných projektov. Umelec a pedagóg náhle skonal 16. januára uprostred práce na príprave expozície, pri ktorej spolupracoval s kurátormi SNG Luciou Gregorovou Stach a Michalom Murinom. K výstave vyšiel špeciálny katalóg vo forme novín pod názvom Adamčiak, začni! a SNG vydala bibliofílny album Concept & Music.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #SNG #Milan Adamčiak #John Cage #Branislav Dugovič