Hurá do klubov a hál. Jeseň sľubuje aj návrat kultov

Leto je definitívne preč a s ním aj letné festivaly či koncerty pod holým nebom. Chladná jeseň však ponúka hrejivú náplasť. Ľudí ženie do klubov, hál či kultúrnych domov, kde sa môžu so svojimi obľúbencami stretnúť v o čosi intímnejšom prostredí. Koncertná sezóna je v plnom prúde, o čom svedčí aj množstvo slovenských skupín a interpretov pendlujúcich nielen medzi východom a západom krajiny, ale aj Slovenskom a Českom. Čo by ste si nemali nechať ujsť?

20.10.2017 07:37
debata
Raperi Midi a Vec sa po dvadsiatich rokoch... Foto: Lousy Auber
Midi Vec Trosky Raperi Midi a Vec sa po dvadsiatich rokoch rozhodli oživiť ich kultový album Trosky.

„Slovenský rap je to, čo tu chýba // on žije, ale zatiaľ sa skrýva // treba mu otvoriť dvere a zavolať ho k sebe // budem veľmi rád, keď mu pomôžete,“ vyzývali raperi Midi a Vec v skladbe Tozmemi, možno netušiac, že so svojím dnes už kultovým albumom Trosky z roku 1997 to boli práve oni, kto kladie základy pre ďalšie generácie slovenského hip-hopu. Po dvadsiatich rokov sa staré Trosky opäť hlásia o slovo a svoj album sa rozhodli oživiť v štyroch slovenských mestách. Prvú lekciu z pravého „oldschool“ hip-hopu zo Zlatých Moraviec dajú už v piatok večer v košickej Tabačke Kulturfabrik. Pod autentickú atmosféru z prelomu milénia sa podpíše retrošou plná špeciálnych hostí, okrem iných aj legendy slovenského „vídžejingu“ Braňa Vinczeho. Turné Trosky 1997 – 2017 bude pokračovať v Banskej Bystrici (28. 10.), Žiline (3. 11.) a vyvrcholí 11. novembra v Bratislave.

Pred dvoma dňami spoločné turné – s príznačným názvom Spolu Tour – odštartovali aj slovenské kapely Para a Slobodná Európa. Para, jedna z najobľúbenejších slovenských koncertných kapiel, sa ďalším formáciám či interpretom na turné rozhodne nebráni, o čom svedčia aj minulé šnúry s Janou Kirschner či so skupinou Bez ladu a skladu. Myšlienka na spoločné turné vznikla na jar tohto roku. Definitívnu podobu mu spriatelené kapely, ktoré spája vzťah k „protestsongom“, dali na festivale Pohoda, kde obe účinkovali. Séria siedmich koncertov sa začala v Prahe. V piatok sa koncertom v Ružomberku začína jej slovenská časť, ktorá bude pokračovať v Novom Meste nad Váhom, Bratislave, Košiciach a skončí sa 28. októbra vo Zvolene.

Myšlienka na spoločné turné Pary a Slobodnej... Foto: Michal Lukáč
Para Slobodná Európa Myšlienka na spoločné turné Pary a Slobodnej Európy vznikla na jar tohto roku.

Ako čo najlepšie dostať do povedomia fanúšikov nový album? V znamení motta: čo je živé, to spája, ho predsa treba prevetrať na koncertoch. „Toto turné je highlight v živote kapely,“ povedal k aktuálnemu Tour de club líder skupiny Nvmeri Pišta Kráľovič. Po tom, čo v júli kapela vydala svoj druhý štúdiový album I Don't Think So, ju čakala prvá skúška – priniesť kvality nahrávky ľuďom aj v reálnom čase. To však Nvmeri zvládajú na jednotku a k tomu navyše pridávajú aj značnú dávku hravosti a entuziazmu. Na turné po Českej republike a Slovensku sú už od polovice septembra, v piatok sa dokonca predstavia v Budapešti. Ich posledný koncert šnúry môžete navštíviť 10. novembra v trnavskom Malom Berlíne.

S novým albumom Timelines je momentálne na turné aj skupina Swan Bride. Ich piatkovou zastávkou je Prešov a až do 11. novembra sa budú postupne presúvať od Ružomberka cez Bardejov, Trenčín až po Liptovský Mikuláš. „Dali sme si záväzok, že budeme hrať tak, akoby toto turné malo byť naše posledné, týmto zdravíme skupinu Elán. Keď sa potom nájdeme na YouTube, nech je na čo sa pozerať. Tešíme sa na ten únik z reality. Na turné sa môže všetko, a to je asi najlepšia pozvánka,“ povedal k turné gitarista a klávesista Matej „Kačko“ Kačaljak.

Po osemročnej pauze prichádza s novinkou aj skupina Diego. Nový album Et In Arcadia Diego vyjde tesne pred turné po slovenských kluboch s jednou zastávkou u susedov na Morave. Et In Arcadia Diego Tour 2017 sa začína 27. októbra v Prešove. O pozornosť sa hlási aj mladá skupina Tolstoys s debutom Botanika. Jesenná melanchólia a zasnený pop od 11. novembra do 8. decembra spolu s nimi zaveje do miest ako Piešťany, Trenčín, Prešov, Bratislava či Trnava. Počas jesene si na svoje prídu aj fanúšikovia kapiel ako Živé kvety, Archívny chlapec, Iné Kafe, ale aj Katky Koščovej a Geišbergovcov či Andreja Šebana.

On je spevák, ona moderátorka. On na televíznej obrazovke kedysi moderoval, ona si občas zaspieva. Začiatkom októbra spolu vyrazili na turné aj Adela Vinczeová a Richard Müller. Čo dalo dokopy takúto netradičnú dvojicu? „Môj manažér Adnan Hamzič mi jedného dňa poslal esemesku: Vymyslel som hosťa na naše turné. Na moju otázku: Kto je to? prišla odpoveď: Adela Banášová. Priznám sa, že spočiatku som sa trochu preľakol. Veď Adela nie je jednoduchá baba. Obával som sa, aby ma neprevalcovala,“ priznal ešte pred začiatkom turné pre Pravdu Richard Müller. Jeho obavy však boli neopodstatnené a dvojica sa pripravuje na posledné dva koncerty – v Trnave (24. 10.) a v Žiline (25. 10.). Netradičné turné v sprievode sláčikového kvarteta si pre svojich priaznivcov pripravila aj Mária Čírová. Najbližšie sa 24. októbra predstaví v Bratislave, o deň neskôr v Piešťanoch a turné ukončí 8. novembra v Liptovskom Mikuláši.

V podobnom duchu si svoje jesenné Pianko tour pripravil aj spevák Peter Nagy. „Dlho som hľadal názov pre svoj vysnívaný program, ktorý by bol postavený na zvuku klavíra a z tichých piesní môjho repertoáru,“ prezradil muzikant. Jeho skladby v netradičných aranžmánoch zaznejú v piatok v Trnave, neskôr sa budú posúvať postupne na východ až do mesta Humenné, kde Nagy odohrá 16. novembra posledný koncert. Mladšie narodených zase poteší spevák Adam Ďurica, ktorý odohrá koncerty zo šnúry Spolu Tour v Bardejove (7. 11.) a Spišskej Novej Vsi (8. 11.). Koncertne nelenia ani Desmod, ktorí svoje Molekuly zvuku rozšíria od 27. októbra do 17. novembra v siedmich slovenských mestách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nvmeri #Para #trosky #Diego #Slobodna Európa #Swan Bride