Ensemble Modern presvedčí o kvalitách súčasnej hudby

Patria k špičke umeleckých telies, ktoré sa špecializujú na interpretáciu súčasnej hudby. Spolupracujú s výraznými svetovými skladateľmi a ročne uvedú až sedemdesiat premiér nových diel, často písaných priamo pre nich. Do Bratislavy v sobotu zavítajú členovia medzinárodného súboru Ensemble Modern, aby spoločne s mladými hudobníkmi predviedli skladby renovovaných autorov. V Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu o 19. h odznejú okrem iných aj diela slovenských autorov – Ľubice Čekovskej a Samuela Hvozdíka.

21.10.2017 09:00
Ensemble Modern Foto:
Súbor Ensemble Modern sa špecializuje na interpretáciu súčasnej hudby.
debata

Koncert nadväzuje na letné interpretačné kurzy Medzinárodnej akadémie Ensemble Modern – epoche_f international 2017. Vybraní mladí laureáti národných i medzinárodných súťaží sa pod vedením členov Ensemble Modern a dirigenta Lucasa Visa intenzívne venovali štúdiu a príprave diel 20. a 21. storočia, ktoré následne prezentujú na koncertoch v Nemecku, Dánsku a na Slovensku.

Repertoár koncertov tvoril Ensemble Modern sám. „Vyzvali nás, aby sme im poslali niekoľko kompozícií slovenských skladateľov. Poskytli sme im asi pätnásť partitúr rôznych autorov,“ priblížil Adrian Rajter z Hudobného centra, ktoré podujatie spoluorganizuje. Súbor si nakoniec vybral staršiu kompozíciu Interrupted Line skladateľky Ľubice Čekovskej a dielo Samuela Hvozdíka, ktoré vzniklo len tento rok – Regerna Symbio Irbis. Okrem toho na koncerte odznejú aj diela medzinárodných autorov ako Martin Stauning, Xiaogang Ye, Matej Bonin a Magnus Lindberg.

Séria koncertov pod vedením popredného telesa je neoceniteľnou skúsenosťou najmä pre mladých hudobníkov, ktorí mali počas kurzov príležitosť aktívne sa oboznamovať s náročnými partitúrami súčasných autorov či skúšať moderné hráčske techniky. „Školy sa v celoeurópskom meradle koncentrujú najmä na bohatý klasicko-romantický repertoár. V dnešnej dobe máme okrem súčasnej hudby k dispozícii diela z piatich storočí. Je to však aj istá zvláštnosť, pretože až do konca 19. storočia sa hrali iba nové diela. Historická hudba začala prevažovať až v 20. storočí, možno aj vplyvom rozvíjajúceho sa nahrávacieho priemyslu. Súčasnosť však vždy najlepšie reflektuje súčasné umenie a súčasných autorov, a to platí pre všetky žánre, nielen hudbu, ale aj literatúru či výtvarné umenie. Preto je dôležité, aby sa hudobníci dneška venovali aj modernej hudbe,“ myslí si Rajter.

Koncert je sprievodným podujatím 14. ročníka medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos-Étos, ktorý sa bude konať od 7. do 15. novembra v rôznych koncertných sálach v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Melos-Étos #lubica cekovska #Ensemble Modern #Samuel Hvozdík