Dal meno aj bigbítu. Zomrel jeden z praotcov rokenrolu

Vo veku 89 rokov zomrel americký spevák a klavirista Antoine Domino zvaný Fats, ktorý je považovaný za jedného z praotcov rokenrolu. Informovala o tom agentúra AP s tým, že Domino zomrel v utorok.

25.10.2017 17:42 , aktualizované: 18:25
debata
Americký spevák a klavirista Antoine Domino... Foto: SITA/AP
Fats Domino Americký spevák a klavirista Antoine Domino zvaný Fats zomrel vo veku 89 rokov.

Neworleanské rhythm and blues a štýl boogie-woogie dokázal tento usmievavý „tučko“ pretvoriť do vlastnej verzie čiernej muziky, ktorej dali novinári názov rokenrol. A z jeho piesne The Big Beat si zase vzal svoje meno hudobný žáner bigbít v niekdajšom Československu. Dominov typický hudobný prejav, z ktorého si dosť vzal napríklad Jerry Lee Lewis a inšpiroval aj Beatles, má korene v delte Mississippi.

Domino, ktorý mal kreolský pôvod, patril v 50. rokoch minulého storočia k najväčším rokenrolovým hviezdam a vôbec k prvým umelcom venujúcim sa hudobnému štýlu R&B, ktorému sa podarilo osloviť belošských poslucháčov. Elvis Presley, ktorý je titulovaný ako rokenrolový kráľ, Domina označil za vzor, ktorý veľmi ovplyvnil jeho hudobnú kariéru.

Dominova pieseň z roku 1949 The Fat Man, pod ktorou je podpísaný spolu so svojím dlhoročným spolupracovníkom Davom Bartholomewom, je považovaná za jednu z prvých rokenrolových nahrávok vôbec. „Nechcel by som povedať, že som to začal, ale nepamätám si nikoho predo mnou, kto by hral takýto druh hudby,“ citoval Domina britský denník Independent. „Vravia mi tlsťoch, pretože vážim 200 libier (91 kilogramov),“ spieval Domino. Jeho výzoru sa venuje aj agentúra AP, ktorá pripomenula, že pokiaľ ide o vzhľad, nebol to Presley, pretože meral 165 centimetrov a vážil spomínaných 91 kíl. „Mal však široký chlapčenský úsmev a účes, ktorý bol plochý ako obal platne,“ poznamenala agentúra.

Medzi hudobníkov, ktorých Domino svojou tvorbou ovplyvnil, patrili aj Billy Joel, Paul McCartney či Elton John.

„V skutočnosti bol kľúčovou postavou v prechode od R&B k rokenrolu – prechode takom jemnom, najmä v jeho prípade, že sa hranica medzi týmito dvoma nominálne odlišnými formami hudby rozmazala na niečo bezvýznamné,“ napísala o Dominovi stránka Rokenrolovej siene slávy, do ktorej hudobníka uviedli spolu s Elvisom Presleym, Chuckom Berrym, Jamesom Brownom, Rayom Charlesom či Little Richardom v roku 1986, teda hneď, ako vznikla.

V 50. a začiatkom 60. rokov minulého storočia mal Domino viac hitov ako jeho kolegovia Chuck Berry, Little Richard a Buddy Holly dokopy. V rebríčku Billboard bodoval 63-krát a v R&B rebríčku 59-krát.

Domino predal vyše 110 miliónov nahrávok. K známym patrí napríklad jeho pieseň Ain't That a Shame alebo ním podaná verzia piesne Blueberry Hill. Spomínaná nahrávka Ain't That a Shame sa po svojom vydaní v roku 1955 stala obrovským hitom a nakoniec sa jej predalo okolo milióna kópií. Magazín Rolling Stone túto skladbu zaradil medzi 500 najlepších piesní všetkých čias.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #rokenrol #Fats Domino #Antoine Domino #bigbít