Underground v otvorenej obývačke

Vo štvrtok večer sa v rámci cyklu Czecho Mecho v bratislavskom Starom Meste uskutoční podujatie Cez prah odkazujúce na fenomén bytových akcií v 70. a 80. rokoch.

26.10.2017 12:00
Libuše Jarcovjáková Foto:
Fotografku Libušu Jarcovjákovú môžete stretnúť dnes večer v rámci podujatia Cez prah v galérii Flatgallery.
debata

Vtedy umelci a intelektuáli vyhranení voči oficiálnemu umeniu realizovali kultúrne akcie vo vlastných bytoch. Podzemnú kultúru v autentických bratislavských bytoch na štyroch adresách priblíži výstava fotografií Černé roky Libuše Jarcovjákovej, prednášky historika umenia Jána Kraloviča a sociológa Dominika Želinského. V prítmí bytu na Hviezdoslavovom námestí zaznie akustický koncert Oldřicha Janotu.

„Chceli by sme pripomenúť obdobie, keď nebolo samozrejmosťou organizovať kultúrne podujatia so slobodným obsahom na miestach na to určených, teda v galériách, kultúrnych centrách či kultúrnych domoch. Nejde však o nostalgickú spomienku na 70. a 80. roky. Zavolali sme umelcov, ktorí sú prepojení s týmto obdobím, no tvoria aj v súčasnosti,“ približuje organizátorka a dramaturgička podujatia Martina Kotláriková.

V galérii Flatgallery na Baštovej ulici vystavuje do 2. novembra fotografka Libuše Jarcovjáková cyklus fotografií Černé roky. Dnes večer tu predstaví rovnomennú monografiu, foto denník mapujúci ľudí na okraji spoločnosti, ktorý odkrýva formovanie okrajového sociálneho priestoru po Pražskej jari. „Libuša Jarcovjáková sa venovala komunitám z okraja, fotografovala rómsku, vietnamskú komunitu, homosexuálov v pražskom T clube v 80. rokoch. Zameriavala sa na ľudí mimo väčšinového prúdu,“ približuje Martina Kotláriková.

Koncept otvoreného bytu je podľa nej vo svete rozšírený a ojedinele funguje aj v Bratislave. „Je tu bytové divadlo, existoval byt, kde sa robili literárne čítačky, no nateraz zanikol,“ vymenúva a dodáva, že komorná atmosféra bytu je zaujímavým doplnením klasických kultúrnych priestorov.

Aj v byte na Zochovej ulici funguje galéria Žumpa a dnes bude otvorená pre verejnosť ako jedna z „cezprahových zastávok“. „Tentoraz tam nebude výstava, ale dve prednášky historika umenia Jána Kraloviča a sociológa Dominika Želinského. Želinský porozpráva o britských akademikoch, ktorí chodili prednášať do Československa na takzvané bytové univerzity, a Jan Kralovič priblíži bytové výstavy v Bratislave v 80. rokoch,“ uzatvára organizátorka. Vstup na podujatie Cez prah je voľný, podmienkou je registrácia.<pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Czecho Mecho #Flatgallery