Anarchia vo Veľkej Británii trvá už 40 rokov

Titulné stránky novín "zdobil“ ich nevyberaný slovník, nahrávacie spoločnosti s nimi vypovedali zmluvy, rádiá ich odmietali hrať...

28.10.2017 16:00
Sex Pistols Foto: ,
Sex Pistols.
debata

Britská kapela Sex Pistols sa napriek (alebo práve vďaka) tomu stala jednou z najvplyvnejších skupín všetkých čias. Stala sa symbolom vzdoru britskej mládeže, ktorá v polovici 70. rokov obrátila krajinu hore nohami. Kapela nemala dlhé trvanie a na svojom konte má len pár hitov a jediný štúdiový album. Nahrávka Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols vyšla presne pred 40 rokmi a dodnes sa považuje za jednu z najzásadnejších punkových a všeobecne rockových nahrávok.

Nahrávka vznikla v roku 1977, dva roky po tom, čo Sex Pistols odohrali v Londýne svoj prvý koncert, a len pár mesiacov predtým, ako sa kapela pre roztržky jej členov rozpadla. Čím kratšie však bolo ich pôsobenie na scéne, tým intenzívnejšia bola stopa, ktorú po sebe zanechali. Nerešpektovanie autorít, vzbura proti establišmentu či rôzne kontroverzie imponovali najmä mladej generácii, ktorú kapela dostávala do varu divokým a neučesaným punkom. Zásah bol o to väčší, že spolu s americkou kapelou Ramones išlo o jednu z prvých punkových kapiel vôbec.

Sex Pistols sa začali formovať už v roku 1972, zlom však prišiel až o tri roky neskôr, keď do kapely prišiel svojský spevák John Lydon (alias Johnny Rotten). V roku 1976 vystupovali na londýnskom punkovom festivale, nahrali tiež prvú pieseň Anarchy in the UK, no na titulky novín ich dostala až účasť v televíznej šou Thames Today Billa Grundyho. Vulgarizmy, ktoré vo vysielaní odzneli, vyvolali v konzervatívnom anglickom prostredí ohromný šok a predčasne tak ukončili aj Grundyho moderátorskú kariéru. Sex Pistols uzavreli zmluvy s veľkými nahrávacími spoločnosťami ako EMI a A&M, tie ich však nedokázali udržať na uzde a po krátkom čase s nimi rozviazali spoluprácu. Búrlivé reakcie vyvolal aj singel God Save the Queen, na ktorého prebale bola vyobrazená kráľovná so „zicherkou“ v nose. Britská BBC ho dokonca odmietla vysielať. Spolu so skladbou Anarchy in the UK sa objavil aj na nahrávke Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols, ktorú magazín Rolling Stone zaradil medzi 500 najlepších albumov na svete. Pri príležitosti 40. výročia sa album koncom roka dočká aj reedície.

"Jednoducho sme ho spravili, nemali sme žiadne očakávania a možno preto sa o ňom stále toľko hovorí – nevznikol účelovo, nevedeli sme, kam nás to môže uniesť,“ povedal nedávno pre magazín NME o albume bývalý gitarista kapely Steve Jones. Čo sa týka odkazu albumu, Jones považuje za dôležité, aby si mladí ľudia našli vlastný spôsob revolty: "Boli by hlúpi, ak by stále vzhliadali k tomu, čo sme urobili pred 40 rokmi. Musia si nájsť svoju cestu, to je revolúcia.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sex Pistols