Cellar Darling – folkrocková lavína z alpských hôr

Keď sa hudobníčka Anna Murphyová, bubeník Merlin Sutter a gitarista Ivo Henzi rozhodli odísť z folkmetalovej kapely Eluveitie, vedeli, že ich hudobná kariéra sa ešte nekončí. V roku 2016 založili svoj vlastný projekt s názvom Cellar Darling. Na rozdiel od Eluveitie má omnoho jemnejší a melodickejší zvuk, namiesto tvrdých metalových riffov znejú v ich skladbách chytľavé rockové vyhrávky spojené s folkovým nástrojom ninera (Hurdy Gurdy), na ktorý hrá speváčka Anna Murphyová. Ich debutový album This Is The Sound vyšiel už koncom júna.

31.10.2017 16:00
Cellar Darling Foto:
Hudba Cellar Darling je unikátnym spojením alternatívneho rocku a folkovo-lyrických vplyvov.
debata

Ich hudba je unikátnym spojením alternatívneho rocku a folkovo-lyrických vplyvov. Všetci členovia vychádzajú z predchádzajúcej skupiny, ktorá je inšpirovaná hlavne keltskými tradíciami a ľudovými piesňami tejto kultúry. Ich umelecká minulosť je citeľná aj v súčasnej tvorbe, no svojou ľahkosťou a harmonickosťou je oveľa prístupnejšia poslucháčom so širokým hudobným záberom. Klasické rockové pasáže sa striedajú s tými ľudovými. Ninera vnáša do ich zvuku jedinečnosť spojenú s tradíciou. Zvuk tohto ľudového nástroja pripomína kombináciu huslí a gájd.

Za svoje vzory označujú rozmanitú pleť rockových kapiel ako The Verve či metalových klasík, napríklad Dark Throne. Prvé single Challenge a Fire, Wind & Earth vydali ešte vlani v septembri. Celý album skupina nahrala pod nálepkou známeho štúdia Nuclear Blast, ktoré zastrešuje alternatívnu rockovú a metalovú tvorbu po celej Európe.

Ďalšími singlami z albumu sú Avalance a Black Moon. Ako pre magazín Metal Hammer priznala speváčka Anna Murphyová, refrén skladby Avalanche najprv začínal jednoducho popevkom „la, la, la“, ale zmenil sa na príbeh o kulte žijúcom v Alpách, kde podľa nej jódlovali, aby privolali lavínu (avalanche) a zabíjali tak ľudí snehom. Black Moon zase prináša bojový príbeh zahalený rúškom mystiky a vracia sa k pôvodu mýtov ako takých.

Cellar Darling sa nebránia ani akustickým počinom, čo počuť aj v skladbe Water, ktorá sa začína vybrnkávaním akustickej melódie a speváčkiným falzetom. Album je kombináciou mnohých prúdov. Gitarista Ivo Henzi v jednom z rozhovor povedal: „Náš zvuk je spleťou nás všetkých. V skladbách môžete počuť osobnosť každého z nás.“ Dynamika alternatívneho rocku sa stretáva s tradíciami a mysticizmom a vytvára tak charakteristickú, takmer magickú atmosféru tvorby švajčiarskej kapely Cellar Darling.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Kelti #Cellar Darling #folk metal #This Is The Sound