Festival Melos-Étos čaká veľký sláčikový úvod

Hoci k samotnému vzniku sláčikového kvarteta ako hudobného žánru zrejme došlo v polovici 18. storočia na dvoch rôznych miestach Európy – v okruhu Viedne a v Miláne – pre jeho ďalší vývoj bola určujúca práve germánska línia. Konfrontácia hudobnej poetiky sláčikových kvartet súčasných nemeckých autorov zaznie počas otváracieho koncertu festivalu, ktorý sa bude konať v utorok o 19. hodine v Moyzesovej sieni. V rámci neho sa divákom predstaví špičkové nemecké kvarteto Minguet Quartett.

07.11.2017 09:00
Minguet Quartett Foto:
Otvorenie festivalu bude patriť nemeckému súboru Minguet Quartett.
debata

Rovnocenné zacieľovanie umeleckých síl na kompozičnú a interpretačnú činnosť charakterizuje osobnosť skladateľa a klarinetistu Jörga Widmanna. Zásadné miesto v rámci jeho skladateľskej tvorby má pätica sláčikových kvartet. Na festivale si budú môcť návštevníci vypočuť jeho Sláčikové kvarteto č. 4. Ďalším nemeckým autorom, ktorého tvorba zaznie počas otváracieho koncertu, je skladateľ Peter Ruzicka. Je dielo možno v duchu „kritického komponovania“ nazvať aj hudbou o hudbe. V skladbách často hľadá odpovede na otázky ľudského bytia a zamýšľa sa nad viacvýznamovosťou dejín. „Vo svojom sláčikovom kvartete sa vyhýbam kontinuitám a hovorím radšej o akýchsi ,fragmentoch budúcnosti‘. Skladba sa orientuje na vlastnú skladateľskú skúsenosť, ktorej cieľom nie je dosiahnuť celistvosť kompozície, ale skôr odrážať proces jej tvorby,“ povedal Ruzicka na margo 7. sláčikového kvarteta, ktoré v utorok odznie.

Popri dvoch mužských autoroch budú mať na koncerte zastúpenie aj autorky pochádzajúce z iných krajín, ktoré sa však do nemeckej kultúry plnohodnotne začlenili. Jednou z nich je aj rodáčka zo Svitu Viera Janárčeková, ktorá do Nemecka emigrovala v roku 1972. Vo svetovej premiére odznie v utorok večer jej kvartetová kompozícia Floating Coexistence. Ďalšou autorkou je skladateľka a dirigentka Konstantia Gourzi, pochádzajúca z Grécka. Ako umelecká vedúca súborov súčasnej hudby sa usiluje o búranie hraníc medzi rôznymi druhmi a formami umenia. Tento prístup uplatňuje vo svojej skladateľskej tvorbe, ktorá je zakotvená v tradícii európskej hudby 20. storočia, ale vracia sa aj k odkazu starobylej kultúry jej rodnej krajiny. Na koncerte odznie jej sláčikové kvarteto Anájikon, the Angel in the Blue Garden op. 61.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Melos-Étos #Minguet Quartett #Jörg Widmann #Peter Ruzicka #Viera Janárčeková