Melos-Étos: Návraty fínskeho symfonizmu

Fínska skladateľská scéna si dodnes zachováva mimoriadnu životaschopnosť a veľký ohlas na medzinárodnej úrovni.

09.11.2017 07:00
Milan Paľa Foto:
Slovenský huslista Milan Paľa.
debata

Jej symfonickej tvorbe, a najmä autorom, ktorí toto médium dokázali povzniesť na novú úroveň, bude v piatok 10. 11. o 19. hodine venovaný aj koncert vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Diela Magnusa Lindberga, Heleny Tulve a Esa-Pekku Salonena predstaví pod taktovkou dirigenta Maria Košika Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Sólistom bude vyhľadávaný huslista Milan Paľa.

Fín Magnus Lindberg patrí medzi najvýraznejších členov novej generácie severských skladateľov. Aj keď sa jeho kompozičný prejav od 90. rokov výrazne zmenil, vďaka sofistikovanej rytmickej štruktúre, mimoriadnym nárokom na inštrumentálnu virtuozitu či neuhasiteľnej, akčnej, priam maskulínnej energickosti zostáva Lindberg maximalistom. Na koncerte zaznie jeho skladba Feria pre orchester. Esa-Pekka Salonen je zase hudobnej verejnosti známy predovšetkým ako špičkový dirigent. Diváci si budú môcť vypočuť jeho Husľový koncert. Podľa Maria Košika je skladba napísaná priam dirigentsky: "Podobne ako Bernstein aj Salonen pozná možnosti orchestra, no zároveň uplatňuje nové a zaujímavé postupy.“

Od estónskej skladateľky Heleny Tulve zaznie na koncerte skladba Anastatica. "Pre mňa osobne ide o veľmi príjemné prekvapenie. Využíva aj postupy ako šepot či fúkanie prázdneho zvuku, rôzne druhy interpretácie na sláčikových nástrojoch, ktoré sa vyskytujú len veľmi málo,“ priblížil Košik, ktorého ešte viac zaväzuje osobná účasť autorky na koncerte.

"Moderná tvorba u nás znie pramálo, a preto som veľmi rád, že máme možnosť tieto tri diela uviesť. Milan Paľa má moju veľkú úctu. Uviedol už množstvo slovenských, ale aj zahraničných skladateľov súčasnej hudby, pričom svojou interpretáciou dokáže osloviť aj konzervatívne publikum,“ dodal Košik. <pf>(gav)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Melos-Étos #Milan Paľa