Melos-Étos: Za atómovým motýľom

Je to už tridsať rokov, čo sa v New Yorku konal prvý dvanásťhodinový hudobný "maratón“ s názvom Bang on a Can. Zámer bol jasný.

12.11.2017 16:00
Synaesthesis Ensemble Foto:
Litovský súbor Synaesthesis Ensemble.
debata

Prezentovať nezvyčajnú a inovatívnu hudbu „tým najpresvedčivejším spôsobom, s tými najlepšími hráčmi, s najlepším programom, pre tých najlepších poslucháčov, v tom najlepšom kontexte“. Ohlas bol obrovský a z pôvodne jednodňového podujatia sa napokon stala jedna z dominánt súčasnej americkej hudby. Jej ozveny zaznejú aj v pondelok 13. 11. o 19. hodine v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Litovský súbor Synaesthesis Ensemble predstaví pod taktovkou dirigenta Karolisa Variakojisa diela dvoch iniciátorov projektu Bang on a Can – Michaela Gordona a Davida Langa. Podobné percepčné nastavenie vyžaduje aj tvorba dvoch reprezentantov mladšej európskej skladateľskej generácie, ktorých diela na koncerte odznejú – arménsko-litovského umelca Andriusa Arutiuniana a slovenskej skladateľky Lenky Novosedlíkovej. Arutiunian v skladbách skúma socio-kultúrne pozadia rôznych fenoménov. V audiovizuálnej kompozícii Atomic Butterfly sa zameriava na litovské mesto Visaginas, ktoré vzniklo ako súčasť komplexu atómovej elektrárne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Melos-Étos