Cez hudbu vzdá Andrea Bocelli v Bratislave hold filmu

Vždy veril, že nevidomosť mu Boh pridelil s nejakým úmyslom a čo ubral pri zmysloch, štedro mu vynahradil na talente. Veď ako vravel slávny francúzsky spisovateľ Antoine de Saint-Exupéry, „to hlavné je očiam neviditeľné“. Taliansky tenorista Andrea Bocelli pochopil, že viac ako zrakový vnem je to práve jeho spev, ktorým sa dokáže dotknúť ľudí. Po štyroch rokoch to opäť plánuje dokázať aj slovenským fanúšikom. Jeden z najslávnejších operných spevákov súčasnosti vystúpi v nedeľu 19. novembra na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

17.11.2017 09:00
Andrea Bocelli Foto: ,
Tenorista Andrea Bocelli na Slovensku naposledy vystúpil v roku 2013.
debata

Andrea Bocelli počas svojej kariéry predal viac ako 80 miliónov hudobných nosičov, čo z neho urobilo najlepšie predávaného interpreta v histórii klasickej hudby. Držiteľ viacerých rekordov sa na pódiách predstavil spolu s hviezdami ako Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, Sarah Brightman, Christina Aguilera či Céline Dion. „Ak by Boh spieval, mal by hlas Andrea Bocelliho,“ povedala na spevákovu adresu Dion v roku 1998.

Rodák z Toskánska oslepol už ako 12-ročný, no k svojmu zrakovému hendikepu sa len veľmi nerád vyjadruje. Prostredníctvom slov sa však nerád vyjadruje vo všeobecnosti. „Ak mám byť úprimný, rozprávanie absolútne neznášam. Spievanie je jediný spôsob, ako sa dokážem plne vyjadriť,“ priznal v roku 2015 Bocelli v rozhovore pre britský denník The Guardian, „umenie vnímam ako zašifrovaný jazyk, no keď sa raz rozlúšti, hovorí oveľa silnejším jazykom ako hovorené slovo. Ak sa pristihnete pri pohľade na Michelangelovo dielo Pietà, emócia, ktorú cítite, síce vychádza z intenzívnej komunikácie, no s jazykom to nemá nič spoločné.“

Naposledy sa Bocelli predstavil slovenskému publiku počas vypredaného koncertu v decembri 2013. Na pódiu vtedy privítal aj slovenské speváčky ako Adriana Kučerová, Jana Kirschner či Nela Pocisková. Koncertne ho vtedy pod taktovkou talianskeho dirigenta Marcella Rota sprevádzal Český národný symfonický orchester. Ako pre portál Operaslovakia.sk prezradil samotný spevák, „víťazný tím sa nemení“ a túto zostavu uvidia návštevníci aj počas nedeľňajšieho koncertu. Tenorista si však aj tentoraz prizval hostí. Spolu s ním vystúpia toskánska diva Illaria Della Bidia, sopranistka Maria Aleida či gitarové duo Carisma.

Koncert Andrea Bocelliho však nebude len oslavou hudby, ale aj filmu. V roku 2015 si totiž spevák splnil sen a vydal svoj zatiaľ posledný album Cinema. Nahrávka ponúka výber tých najkrajších skladieb zo slávnych filmov, ktoré zložili napríklad Leonard Bernstein, Andrew Llyod Webber, Irving Berlin či legendárny Ennio Morricone. Spolu s ním si na nahrávke zaspievali aj speváčky Nicole Scherzinger alebo Ariana Grande a album dokonca nominovali na cenu Grammy za najlepší tradičný vokálny popový album. Práve spätosť s popovou scénou mu často vyčíta konzervatívne operné publikum, no ako spevák dodal pre The Guardian, ťažkú hlavu si z toho nerobí: „Robili to všetci najväčší tenoristi svete, počnúc od (Enrica) Carusa. Tak prečo by som nemohol aj ja? Mám mnoho priateľov, ktorí k opere nemajú až taký vrúcny vzťah, a spievam pre nich rovnako rád. Je krásny pocit spievať pre všetkých.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Andrea Bocelli #operný spevák