Gitarista Malcolm Young z AC/DC bol hudobník s víziou

Nikdy nebol len gitaristom a skladateľom, ale najmä vizionárskym hudobníkom, ktorý skupinu AC/DC priviedol na vrchol. Malcolm Young skupinu viedol viac ako 40 rokov, no v roku 2014 ju kvôli zhoršujúcej sa demencii musel opustiť. Len niekoľko týždňov po tom, čo umrel jeho starší brat George – ďalší dôležitý člen v príbehu AC/DC – podľahol v sobotu vo veku 64 rokov svojej duševnej chorobe aj Malcolm Young.

19.11.2017 07:00 , aktualizované: 17:45
Malcolm Young Foo Fighters Foto: ,
Zosnulého gitaristu Malcolma Younga si v sobotu počas koncertu pripomenula aj rocková kapela Foo Fighters.
debata

Posledným členom AC/DC z pôvodnej zostavy je Malcolmov brat a hlavný gitarista Angus Young, ktorý na úmrtie brata reagoval na facebookovej stránke kapely: „So svojou nesmiernou oddanosťou a odhodlaním bol hybnou silou kapely. Ako gitarista, skladateľ a vizionár bol perfekcionistom a jedinečným mužom. Vždy si bol vedomý svojich najsilnejších zbraní a robil a hovoril len to, čo chcel on. Bol hrdý na to, o čo sa usiloval. Jeho lojalita k fanúšikom bola neprekonateľná. Je nesmierne ťažké vyjadriť slovami to, čo pre mňa ako brata počas celého života znamenal. Puto, ktoré medzi nami bolo, bolo výnimočné a špeciálne.“

Skôr ako o hre na gitare sníval Malcolm Young o hre na zelenom trávniku. Sen o kariére profesionálneho futbalistu sa však pre jeho fyzické predispozície rýchlo rozplynul. Rodák z Glasgowa rástol o čosi pomalšie ako jeho rovesníci a ako plnoletý pripomínal len 12-ročného chlapca. Útočisko napokon našiel v hudbe, rovnako ako jeho bratia George a Angus. Veľkou inšpiráciou mu v tom čase bol najmä George, ktorý hral v populárnej kapele The Easybeats. Keď sa ho v roku 1992 redaktor magazínu Metal CD spýtal na idoly z detstva, odpovedal lakonicky: „Stoni a The Who“. Keď sa ho spýtali na súčasné vzory, odpoveď zopakoval. „S Angusom sme sa raz boli pozrieť na Led Zeppelin, ale odišli sme po pár piesňach,“ dodal, „spevák bol nejaký ,blondiak‘ a tak trochu pozér.“

Jeho prvou väčšou kapelou bola Beelzebub Blues, neskôr tiež skupina Velvet Underground, ktorá však má so slávnejšou newyorskou formáciou spoločný len názov. Práve po jej rozpade, v roku 1973, sa s Angusom rozhodli založiť slávnu austrálsku formáciu AC/DC. V roku 1975 vydali debutový album High Voltage, po ktorom nasledovalo ďalších päť štúdioviek. Po vydaní šiesteho albumu Highway To Hell (1979) sa skupina takmer rozpadla. Príčinou bolo úmrtie speváka Bona Scotta, ktorý 19. februára 1980 zomrel na otravu alkoholom.

„Asi tri či štyri týždne pred smrťou Bona sme s Angusom dávali dokopy nejaké nápady na nový album, Bon tam sedel a hral na bicích. Niektoré z týchto nápadov skončili na nahrávke Back In Black. Potom Bon zomrel a my sme nevedeli, či chceme vôbec pokračovať. Nahrávacia spoločnosť na nás však tlačila a my sme sa museli rozhodnúť. Niekto nám odporučil Briana (Johnsona, pozn. red.) a ten sa osvedčil,“ spomínal si Young na nahrávanie ich najúspešnejšieho albumu Back In Black (1980).

Pokým speváka Briana Johnsona pre zhoršujúci sa sluch nahradil v roku 2016 spevák Guns N’ Roses Axl Rose, Malcolm Young musel kvôli chorobe opustiť kapelu už dva roky predtým. V roku 2014 ho nahradil jeho synovec Stevie Young. Ako na sociálnej sieti dodal Angus Young, Malcolm „zanechal za sebou obrovský odkaz, ktorý bude žiť naveky. Dobrá práca, Malcolm“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #AC/DC #Brian Johnson #Malcolm Young #Back In Black