Dalibor Karvay daruje ľuďom vzácny suvenír

Výnimočná kvalita umeleckého výkonu a aktívne prispievanie k rozvíjaniu aj zviditeľňovaniu slovenskej hudby doma i v zahraničí.

23.11.2017 14:00
Dalibor Karvay Foto: ,
Huslista Dalibor Karvay predstaví na troch koncertoch nový album Souvenirs.
debata

To sú hlavné kritériá pre získanie Ceny Ľudovíta Rajtera, ktorú od roku 2006 udeľuje Hudobné centrum. Prestížne hudobné ocenenie za minulý rok putovalo do rúk husľového virtuóza Dalibora Karvaya, ktorý pri tejto príležitosti vydal nový album Souvenirs. Verejnosti ho plánuje predstaviť na troch koncertoch v Bratislave (27. 11.), Trnave (28. 11.) a Košiciach (29. 11.).

Keď dostal Dalibor Karvay príležitosť nahrať nový album, okamžite si spomenul na klaviristu Daniela Buranovského, s ktorým už dlhodobo spolupracuje. Podľa ich vlastného výberu sa tak na albume objavili nielen rozsiahle virtuózne skladby, ale aj menšie lyrické a romantické kompozície, ktoré zaznejú aj počas troch koncertných večerov. Návštevníci si budú môcť vypočuť interpretačne náročné, no súčasne poslucháčsky vďačné husľové kompozície ako Meditáciu z opery Thaïs J. Masseneta, Carmen-fantáziu F. Waxmana, Sonátu č. 2 S. Prokofieva, Souvenir Ladislava Kupkoviča alebo Rondo romantico Ľudovíta Rajtera.

Obzvlášť Waxmanova Carmen-fantázia je pre interpretov mimoriadnou výzvou. "Skladba patrí skutočne medzi technicky najnáročnejšie a veľmi často sa objavuje na súťažiach. Patrí k mojim najobľúbenejším. V roku 2002 som s ňou vyhral Cenu Eurovízie v Berlíne, koncert sa konal v Konzerthause, takže sa mi s ňou spájajú veľmi pozitívne emócie,“ dodal na margo skladby Karvay.

Rodáka z Vrútok často označovali za zázračné dieťa. Na husliach začal pod vedením svojho otca hrať už ako trojročný a už čoskoro začal obsadzovať prvé priečky na medzinárodných súťažiach. Spolupracoval s mnohými domácimi i svetovými dirigentmi, hral s významnými orchestrami na pódiách po celom svete. Na hrade Windsor v roku 2003 dokonca odohral koncert pre princa Charlesa. Ako však interpret vždy pripomína, za jeho úspechmi nestojí žiaden zázrak, ale hodiny driny a skúšok.

Keď na svetových súťažiach pravidelne zbieral ocenenia, cvičeniu sa venoval až 12 hodín denne. Dnes je rád, že sa na súťažiach nezúčastňuje. "Hrať na koncerte je iné, ako hrať na súťaži,“ priznal v roku 2014 v rozhovore pre Pravdu, "na súťaži sa treba snažiť o technickú dokonalosť. Keď dá človek do diela veľa z osobnosti, môže to porotcov až rušiť. Ale pre obecenstvo je zážitok o to krajší, osobitejší.“

Cenu Ľudovíta Rajtera Daliborovi Karvayovi slávnostne odovzdajú počas prvého z koncertov v bratislavskom Primaciálnom paláci. Súčasťou koncertov bude aj prezentácia nového albumu a autogramiáda Dalibora Karvaya a Daniela Buranovského.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dalibor Karvay #Cena Ľudovíta Rajtera